Защо Ватикана се боядисва с мляко?


Доста е освежаващо да разбереш, че в свят, непрестанно променящ се от технологиите, някои неща остават същите и традициите се пазят от 500 години насам. Никъде не е по-очевидно, отколкото във Ватикана, където млякото все още се използва за пребоядисване на външните стени на двореца Белведере.

Техниките на боядисване се използват от 1484 г., когато е построен дворецът. Служителите на Ватикана редовно покриват стените с мляко, но не какво да е. Чрез смесване на вторичния продукт с гасена вар работниците от Ватикана предават решението на стените по методи, доказали се „по-добре“ от най-модерните подобрения в боята.

В знак на привързаност към мисията на Папа Франсис за по-устойчив начин на живот, млякото се добива от крави, отглеждани в папската лятна резиденция край Рим. Практиката се прилага не само в двореца Белведере – музей, в който се помещават ценни произведения на изкуството, а и където се всички прилежащи статуи и сгради към Ватикана. Близо 600 мраморни статуи в и около градините на Ватикана се почистват със смес от етерични масла, сред които лавандула, риган и мащерка. Подобно на използваното мляко по стените, маслата се получават от биологични култури в Сицилия.

Ватикана, седалището на Римокатолическата църква непрекъснато, се почиства и ремонтира от персонал на пълен работен ден от около 100 мъже и жени. Разбира се, би било по-рентабилно да се използват машини вместо човешки работници, но това би означавало, че десетки хора ще загубят работата си. А и традицията си е традиция 🙂

Източник: Architectural Digest

Защо Ватикана се боядисва с мляко?
1 (20%) 1 глас(а)

placeholder