Завършват жп линията Пловдив-Свиленград


Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски направиха инспекция на строителството на железопътните обекти в района на Свиленград. Двамата посетиха изградения мост над Марица, пътническата жп гара в Свиленград и изгражданите на товарна жп гара Свиленград съоръжения, съобщава пресцентърът на МТИТС.

„Мостът над Марица е уникално по своята визия и изпълнение съоръжение“, каза Московски и допълни, че това е най-големият речен мост на Балканския полуостров. Той е завършен през 2012 г., в рамките на проект „Електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница“, който е първият завършен железопътен проект, финансиран от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 година. Изградената контактна мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция.

По време на проверката Борисов и Московски инспектираха пътническата жп гара в Свиленград, където изпълнителите запознаха премиера и министъра с актуалния статус на проекта. Физическото изпълнение на Позиция 1 „Първомай – Свиленград“ към този момент е 73%. Изпълнителят на обекта заяви, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок. Министър Московски е категоричен, че няма да позволи удължаване на финалния срок за завършване на проекта.

Ивайло Московски констатира, че по цялото трасе се работи усилено, с изключение на района на град Симеоновград, където има забавяне на отчуждителните процедури. „Разпоредил съм на „Български пощи“ ЕАД да окажат съдействие за намиране на собствениците на земите, попадащи в обхвата на проекта“, каза министърът и допълни, че ако тази част от трасето не бъде изградена до края на годината, ще бъде прехвърлена за финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

В рамките на проверката премиерът и министърът посетиха изграждащата се нова товарна гара, която се строи по всички изисквания на Шенген. В нея ще бъде изграден специализиран портален кран за проверка на товарните влакове, предназначен за ползване от Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“. При посещението министър-председателят заяви, че очаква след изграждането на съоръжението Агенция „Митници“ значително да увеличи своите приходи и събираемостта на таксите.

Съвместната проверка на премиера Бойко Борисов и министър Ивайло Московски е част от мерките на правителството за засилване на контрола по изпълнението на инфраструктурните проекти, осъществявани с евросредства. Както стана ясно преди седмица, когато министър Московски отново беше в Свиленград, той ще прави постоянни проверки на всички проекти до тяхното приключване.

Завършват жп линията Пловдив-Свиленград
Гласувайте за тази статия

placeholder