Зелен градски оазис с винтидж привкус


 Винтидж автомобилите може да са вече доста популярни сред запалените колекционери, но рядко можем да ги видим като част от интериорния декор на заведение например. Стилът, който залага на модните тенденции от 30-80 години на 20век, носи особената атмосфера на автентичност и носталгия.

 Именно любовта към винтиджа мотивира архитектурното студио Taller Ken, базирано едновременно в Ню Йорк и Гватемала да паркира няколко реновирани автомобила в невероятното кафе Мадеро. Амбициозният екип изпълва пространството от близо 1500 квадратни метра с богата палитра от живи цветове и извисяващи се 4-метрови дървета, за да създаде една закачлива кулинарна оранжерия.

Освен безспорно еклектичния тон, като цяло във въздуха се носи едно екзотично настроение, което няма как да не завладее всеки посетител.

Централната част на заведението е запазено за трапезария, където могат да се настанят удобно повече хора без да се чувстват неудобно. Тя е добре осветена благодарение на разчупен покрив и специално осветление.

Разположен на една от най-оживените улици в Гватемала Сити, Кафе Мадеро притежава интересна фасада, която представлява чудат монолитен червен блок с четири коли, забити наполовина във външните му стени. Можем само да спекулираме дали дизайнерското решение е саркастично намигване към бързите шофьори, които често предизвикват инциденти или към като цяло хаотичния градски привкус на района, но знаем, че интериорните решения вътре определено си заслужават вниманието.

Невероятната атмосфера, която носи интериорът е светъл оазис от цвове с гора от растящи палмови дървета, създаващи усещането за спокойна оранжерия. Масивното количество зеленина се напоява благодарение на интегрираната система за събиране на дъждовна вода, монтирана на покрива. Растенията също се поддържат здрави благодарение на естествената светлина, която влиза свободно и необезпокоявано през множество витрини.

Останалата част от интериора е смесица от цветове и текстури, подсилени от смайващ шарен под. Въпреки че на пръв поглед пъстрите мозайки на пода изглеждат случайни, те всъщност следват модел, който води до кухнята и баните, както и няколко други уникални места в ресторанта. Студиото се позовава на еклектичния външен вид на проекта, който е вдъхновен от местния дух: „Този проект демонстрира тукашните предпочитания за цвят, материали и текстури като ги събира заедно, за да направи в крайна сметка една свежа тропическа атмосфера“.

Източник: inhabitat

Зелен градски оазис с винтидж привкус
Гласувайте за тази статия

placeholder