Зелените покриви в традиционното скандинавско строителство


Първите съвременни зелени покривни конструкции са разработени през 1960, но скандинавците живеят по този начин в продължение на хилядолетия. В суровата среда с малко дървета торфените покриви са естествен избор за сградите, оставяйки в наследство очарователни домове в „хобитски“ стил из цяла Норвегия, Исландия и другите северни земи.

hobbit-house-construction-technique

hobbit-house-grass-roof

hobbit-house-flowering-roof

Земята осигурява слой за покривите и стените на домовете из тези северни места, което представлява най-ефективния и устойчив подход към изграждането на дом в контекста на околната среда; естествено изобилен ресурс – и относително лесен за инсталиране и поддръжка.

hobbit-house-close-up

Обикновено изградени с помощта на цялата общност, тези домове могат да са изработени от начало до край в рамките на краткия топъл сезон, когато земята е достатъчно размразена, за да позволи парчета от почвата, заедно с треви, билки и диви цветя, да бъдат изкопани от околните области.

hobbit-house-wood-door

Човек може да се почуди как тези домове стават влагоустойчиви с тези покриви от почва? В ново време ние използваме синтетични гумени тъкани и покрития, за да попрчим на влагата да повреди покривната покривната конструкция при зелените покривни системи, които обикновено имат продължителност на живота от около 30 до 40 години.

hobbit-house-log-construction

Невероятно е, но земните покриви в стария свят са имали също толкова дълъг живот, макар че са използвали само кората на местни брези за предпазване от атмосферните влияния. Корите са събирани през пролетта, когато растителните сокове на растенията оправят лесно обелването на кората на дърветата. Брезите са сред най-често срещаните дървета в тези региони и имат свойството да дадат своята кора, без това да означава постоянно увреждане за тях.

hobbit-house-stacked-stone

hobbit-house-thick-walls

hobbit-house-icelandic-flag

Брезовите кори са подреждани подобно на турски керемиди, оттичайки водата лесно.

hobbit-house-sunset

Самите блокове земя, дебели около 10 см. и с треви, са полагани отгоре, като тревата целенасочено е оставяна отдолу. По този начин се формира един проветрив слой между торфа и брезовите кори – така се предпазват корите от изгниване, което би се случило бързо, ако имаха пряк контакт с почвата.

hobbit-house-flowering-shrub

След това е полаган и вторият, последен слой почва – с тревите нагоре.

hobbit-house-iceland

hobbit-house-grass-doorway

 

 

Зелените покриви в традиционното скандинавско строителство
5 (100%) 2 глас(а)