Жена живее в куполни къщички насред пустиня


Лиса Стар купува земя в Калифорния като първоначално не й минава и през ум, че би могла да я отдава под наем. Тя е художник и лечител, който лекува с магическата сила на звука от барабани, но за да практикува това необичайно занимание , Лиса се нуждае отдалечена земя, където никой да не я безпокои. Веднъж щом се е сдобила със земята вече, тя решава да строи по методологията на иранския архитект Надер Халили – здрави и екологични малки къщи. Лиса назначава доброволци и възпитаници на CalEarth, за да работят по няколко купола, които в крайна сметка се превръщат в „село“, което може да бъде резервирано чрез Airbnb. Този допълнителен доход идва съвсем непланирано за жената, но за да изпълни истинската си мечта – да продължи работата си като художник – изисква изграждането на още няколко купола.

След завършването куполите, където Лиса да практикува своята лечебна медицина, нейният екип от стажанти, доброволци и възпитаници на CalEarth започват работа върху нейното лично пространство – купол с площ от 126 квадратни метра, който свързва два коридора. 18-инчовите стени, състоящи се от 15% цимент и 85% пръст, осигуряват топлинната маса, за да се запазят сградите хладни през лятото и топли през зимата.

Стар каза на Inhabitat.com, че вярва в съсредоточаването върху това да бъдеш креативен с по-малки структури. Халили, основател на CalEarth, който споделя дизайна и житейската си философия с други, насърчава устойчивите жилища, които могат да бъдат построени с материали, намиращи се на място. И точно това успява да постигне и Лиса. Тя казва, че е се е сдобила със 75% от материалите, използвани за куполите, от собствената си земя.

Макар Лиса да има и частно жилище, тя е оставила дома си отворен за посетители. Общите площи включва сенчеста външна кухня и огнища за бира, както и душ кабина и килер, оборудвани с тоалетна за миене и мивка. Гостите се насърчават да носят собствени бутилки за зареждане с питейна вода на място. Има и място за цяло четиричленно семейство с матраци, светлина идваща от соларни панели и дори топлина в по-студените нощи.

Сега Стар се е заела с изграждането на друга структура, отново купол, която да се използва като студио, за да се усъвършенства първоначалното й намерение. Тя живее в „Бонита кумс“ в продължение на четири години вече и въпреки че това си е предизвикателство само по себе си, тя казва, че нейната мечта се е сбъднала.

Снимки: Bonita Domes

Жена живее в куполни къщички насред пустиня
Гласувайте за тази статия

placeholder