Злоупотреби със строителството в Хитрино


Разследване на Нова телевизия разкри, че в село Хитрино се злоупотреби със средствата събрани за възстановяване на къщите след катастрофата през 2016 г. Разследването разкрива, че няма ясна информация за изразходването на средствата за възстановяване на селото след експлозията. Почти две години след инцидента все още има хора, които живеят във фургони и неремонтирани покриви, разкриват кадри от телевизията.

„Проблемът е, че няма достъп до документите, където се описва какви ремонти са направени и за какви пари. Това, което видях сега, бяха много хора, които вече искаха да говорят. Преди те се страхуваха повече”, коментира в „Здравей, България” разследващият репортер на NOVA Генка Шикерова.

В Хитрино остават неясни критериите кои къщи как да бъдат ремонтирани. Разбивка за стойността на извършените строителни работи няма. Хората нямат копия от договорите и количествено-стойностните сметки, въпреки че трябва да имат екземпляр.

Справка по договорите за строителство на нови къщи показва, че цената на квадратен метър на постройките, финансирани с пари от държавата, излиза около 2000 лева. Въпреки парите и обещанията, в Хитрино все още има строящи се къщи и недовършени ремонти. По думите на заместник-кмета те ще приключат скоро.

Поради тези причини Омбудсманът дава на съд кмета на Хитрино. Процедурата е прецедент и ще бъде задействана за първи път. Внесените жалби от жители на Хитрино са над 100. Омбудсманът коментира, че се правят ремонти на къщи, които нямат нужда от такива, изписани са монтажни работи, които не са извършени.

Разследващият журналист Генка Шикерова прави сметката, че една нова къща в Хитрино излиза на цена от 121 000 лева.

 

research symptoms