10 държави за най-здравословен живот през 2019 г.


Европа е водеща в световната класация за здравето, като средиземноморските държави са на върха на списъка за 2019 година.

В новото подреждане Европа заема шест от десетте места в Топ 10, докато северноамериканските страни не успяват да заемат челни позиции, пише „Бизнесинсайдър“. САЩ е едва на 35-о място за 2019 г., цели пет места зад Куба, която е най-високо класираната страна в списъка с не-високи доходи (според класификацията на Световната банка).
Проучванията показват, че „средиземноморската диета“, включваща храни като зехтин и ядки, предразполага към по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови проблеми. Допълнително значение има и географията. Азиатските страни подобряват класирането си като цяло, като Южна Корея излиза със 7 места по-напред спрямо предходната година, а Китай се издига до 52-ро място в света, според Bloomberg Healthiest Country Index.
Великобритания е на 19-о място, Португалия е 22-ра. Сред страните от Балканите най-напред в класацията е Гърция – на 26 място, макар и да бележи отстъпление с 6 позиции. Босна и Херцеговина е на 42-ро място, следвана от Албания. Турция е 51-ва, а Македония и Сърбия делят 56-то място.
На 30-те последни места са 27 африкански държави от суб-Сахара, Йемен, Афганистан и Хаити.Проучването взема под внимание 169 страни и нации, класирани по фактори като продължителност на живота, околна среда, санитарни условия и чиста вода. Отнемат се точки при високи нива на тютюнопушене и затлъстяване.

Вижте и Топ 10 на страните, в които се живее най-здравословно:
10. Израел
9. Норвегия
8. Сингапур
7. Австралия
6. Швеция
5. Швейцария
4. Япония
3. Исландия
2. Италия
1. Испания
източник: novini.london