10 интересни растения за сандъче на прозореца


Сивото ежедневие определено има нужда от малко цвят и зеленина, а какво по-хубаво от сандъче с цветя на прозореца? Полъхът и слънцето ще разнасят миризмата на свежест из дома или офиса, а вие ще може да се радвате на прекрасна гледка, независимо дали разполагате с пейзаж или не. Подбрахме няколко растения, които може да се окажат интересни за засаждане точно в сандъче, тъй като сега е сезонът за тази дейност 😉

Салвия (Конски босилек)

Салвия е много красиво растение и предлага високи, красиви стръкове в лилав цвят. Това растение е целогодишно и лесно да се отглежда на слънце в добре напоена почва.

Драцена

Купете тези тъмно зелени бодливи растения, докато са млади и те ще добавят височина и екзотика във вашето сандъче. Тя може да стане доста висока, но и расте доста бавно. Драцената може да оцелее при ниска или средна светлина, но листата ще изглеждат най-добре директно под слънцето. Макар да не е популярно да се слага драцена по сандъчетата в България, то определено дългите листа и екзотичен вид ще ви отличат от другите 🙂

Ангелония

Това е едно от тези растения с безкраен разновидности, някои от които имат търговски марки. Някои от тях имат аромат на цвят на грозде, който добавя красива височина и прекрасен лилав цвят на прозореца. Тези растения, което и да изберетем, не се нуждаят от особена поддръжка. Те цъфтят дълго време, а ако решите, седят добре и на кухненската маса.

Изолепис (тръстика)

Това растение ще даде много пълнота на вашето сандъче и изглежда доста интересно. Все пак лятото не трябва да се пържи на слънце, а зимата ще трябва да го приберете, защото няма да оцелее на студа

Женско биле

Размитото сребристо-бяло разнообразие на това растение добавя голяма текстура и изглежда най-добре в предната част на сандъчето, тъй като расте ниско и широко. Те са много лесни за отглеждане, устойчиви на слънце и суша (да се избягва прекомерно напояване). Те не се нуждаят от тор и могат да бъдат притиснати, ако станат твърде големи за контейнера.

Пълзящо растение нСладък картоф

Тази гъвкава лоза е идеална за контейнери, тъй като е доста дълга и изглежда страхотно пълзяща над ръба на сеялка. Тя расте много бързо, справя се добре на слънце и сянка и е в красиво ярко жълто-зелено.

Декоративна трева (Carex comans Ftosted Curls)

Това е многогодишно тревисто растение от рода на остриците, вечнозелено, със сребристо зелен цвят и е зимоустойчиво. Листата са дълги нежни, падащи и като ги полъхва вятъра приличат на зелен водопад. Ако го засадите в сандъчето, гледайте да го поливате редовно, защото макар и да вирее на слънце, то се нуждае от редовно овлажняване.

Градинска върбинка ( Babylon Red Verbena)

Има много видове върбинка, но този конкретен хибрид е лек и ефирен с малки червени цветя, които привличат пеперуди. Това е чудесен избор за предната част на сандъчето, тъй като се разпространява, вместо да расте. Те обичат частично до пълно излагане на слънце, толерират топлина и цъфтят доста дълго.

Ирезина

Това растениепритежава изящни червени листа с горещи розови вени. То е толерантно на топлина и ще седи като прекрасно допълнение във вашата композицуия. Макар да се справя най-добре с топлината, все пак се нуждае от известна защита от суровото слънце следобед.

Копривка

Това растение идва в няколко цветови разновидности (някои от които са доста диви) и въпреки че не толерира директна слънчева светлина, това все пак е чудесен избор за допълване на контейнерче. Те обичат влажна, но добре дренирана почва. 

Снимки: Tanya Lacourse

Източник: apartmenttherapy.com