Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

10 тенденции в жилищното строителство, за които трябва да знаете

жилищно строителство

Жилищното строителство е тема, която рано или късно „застига“ всеки от нас и това е хубаво, разбира се! 🙂 За много хора построяването на собствен дом е най-голямата мечта, а за останалите – една от най-големите… И както всичко в живота, така и строителните технологии, материали и тенденции в строителството и обзавеждането на дома също се развиват.

Следователно, ако сте „на прага“ на сбъдването на тази своя мечта – да изградите своя личен свят такъв, какъвто само вие си го представяте, е добре да вземете под внимание и основните тенденции в жилищното строителство за тази година!

1. Отворени концептуални пространства

Може би си мислите, че не ви казваме нищо ново, нали?! Истината обаче е, че сега тази тенденция набира още повече скорост. Защо? Защото след изминалата година много повече хора са „За“ идеята да прекарват повече време у дома и да пренесат купоните там, вместо да излизат. Семействата прекарват повече време заедно като се ангажират в съвместно приготвяне на вечерята,организират си кино вечери или семейни игри. А тези, които имат малки деца и им се налага да работят от дома, предпочитат да държат нещата „под око“ доколкото е възможно.

Ето защо отделните стаи за трапезария и всекидневна продължават да изчезват и биват заменени все по-често с открити пространства в основните жилищни зони на къщата.

жилищно строителство
10 тенденции в жилищното строителство /снимка: тук

2. Живот на открито

Като продължение на първата тенденция е и тази, която води до все по-честото желание за разширяване на вътрешните жилищни пространства до външни веранди, дворове и балкони.

Затова… имайте предвид този „тренд“, при планиране на новата си къща.

силвестър
10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

3. Домашен офис

Все още много от нас продължават да работят от вкъщи, И нека си признаем – тази тенденция никога вече няма да изчезне напълно. А дори и тези, които все още работят в офиса, шансът да пренесат работата у дома, рано или късно, е голям. Други пък учат дистанционно или се подготвят за изпити… И колкото и да е хубаво всички от семейството да сте неразделни, всеки има нужда и от лично пространство. Особено когато трябва да завърши спешно проекта, който бави от седмици 🙂 Ето защо тенденцията за функционални решения за интегриране на офис в дома определено е задача „от задължителен характер“. А и кой иска да се откаже от спалнята си, да речем, само защото не е помислил за офис зона предварително. Това определено ще е една от най-развиващите се тенденции в обозримо бъдеще.

вкъщи
10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

4. По-голям фокус върху кухнята

Знаете поговорката „Кухнята е сърцето на дома“, нали?! Не случайно от стари времена

кухнята винаги е била приемана като „център“ на дома. Днес тя все повече се отдалечава от представата за стая, в която има готварска печка, мивка и хладилник и е все по-близо до тази за отворен план на пространството.

Определено последните тенденции все повече налагат тази част от дома като фокусна точка за дизайнерски елементи и функционални „глезотии“, което пък прави и обзавеждането й едно от най-скъпите в къщата. Имайте го предвид, когато планирате бюджета. 😉

10 тенденции в жилищното строителство / тази и заглавна снимка: pixlr

5. Да бъде светлина!

Светлина, светлина и още светлина! Максимизирането на дневната светлина, преминаваща през дома, се постига чрез панорамни прозорци, включване на капандури и използване на стъклени прегради като стени или парапети на стълби.

Стъклото е част от всички съвременни архитектурни тенденции – от индустриални, през класически, та и до най-минималистичните.

Архитектите все по-често използват стъклото като дизайнерски елементи с по-големи прозорци с изглед към предния и задния двор или разширяващи прозорците към фронтоните с персонализирани стъклени форми. Повече светлина означава и повече пространство – дори чисто визуално стаите изглеждат по-големи, отколкото са в действителност.

10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

6. Персонализиране

Всички искаме да се чувстваме специални, нали? Персонализирането на изборите за оформление и довършителни работи е тенденция, която ще продължи да доминира. Всеки иска домът му да е различен, да знае, че притежава уникално, лично пространство.

Добре е да знаете, че дори да изберете т.нар. „готов план“ за къща, строителите или архитектите могат да предложат набор от допълнения, от които бможете да избирате и променяте, за да отговарят напълно на вашите нужди и желания. Този процес опростява вземането на решения на всички страни.

BARAUSSE
10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

7. Умен дом

Технологиите движат света, факт! Но все повече движат и дома – втори неоспорим факт 🙂 А вашият дом не бива и не може да бъде изключение, ако сте решили да използвате всички предимства на живота в този век. Въпреки че от близо 20 години някои аспекти на домашната автоматизация, като „умно“ управление на отоплението или осветлението, или ключалки на врати с вградени камери и лицево разпознаване, са доста често срещани, то пълната автоматизация на дома все още не е залегнала напълно при проектирането на нова къща.

Истината е, че когато говорим за автоматизация, принципът на Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“, ше продължи да набира скорост. В крайна сметка светът се развива, а основният фокус върху разбирането за живеене е все повече насочен към улесняването и оптимизирането на ежедневните задачи. Освен това, подобни инвестиции се изплащат във времето категорично, правейки дома по-безопасен и енергийно ефективен.

10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

8. Здравословна среда

„Здравословна среда“… Тук можем да включим много аспекти, но има две неща, върху които трябва да се съсредоточите: мисъл за околната среда и лично благополучие.

Загрижеността за околната среда има нарастващо влияние върху потребителите като цяло и купувачите на жилища в частност. Най-важните аспекти, върху които трябва да се съсредоточите в дома, са качеството на въздуха и вентилацията в помещенията, качеството на водата и здравословните строителни материали без вредни химикали.

Що се отнася до личното благополучие – стремежът е общ за всички нас, но приложението му е индивидуално. Като цяло хората се нуждаят от тихи помещения, които им помагат да се отпуснат и да отпочинат. Всеки от нас обаче може да има различен подход към това. Някои хора предпочитат просторна баня, подобна на СПА център, други – специално място за релакс, спорт или медитация, а защо не и кът за четене. Следователно, помислете за място, посветено на това, което обичате да правите. Защото именно то е и една от основните и доминиращи характеристики на дизайна и оформлението на съвременния дом.

10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук
9. Грижа и устойчивост

Пестенето на ресурси като вода и енергия например, като резултат на загрижеността на потребителите към заобикалящия ни свят, е тенденция, която все по-често се взима предвид при планирането на жилището от архитекти и строители. Това се обуславя от цялостната екологична осведоменост в обществото, нарастващата продаваемост на такива характеристики, напредъка на строителните технологии и в крайна сметка – от по-строгите регулации като строителни норми или държавни стимули, които си проправят път включително и у нас.

10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

10. Усъвършенствана инфраструктура

Като продължение на предходната тенденция, т.нар. „усъвършенствана инфраструктура“ на дома е също сред водещите тенднеции през 2021 г. А имотите, които излизат или ще излязат на пазара, все по-често ще се отличават с пасивен дизайн, слънчеви панели, домашни батерии и зарядни станции за вашия настоящ (или бъдещ такъв) електромобил.

И независимо дали наричате това еко-стил, екологичен дом или устойчиво планиране, тази тенденция в бъдеще ще се превърне в норма.

10 тенденции в жилищното строителство / снимка: тук

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
08.07.2021

Личен и различен! Този интериор е пример за смелостта да бъдеш себе си

Нали знаете поговорката за обущарят, който ходи бос? Същата може да се приложи и за интериорния дизайнер, който, докато проектира […]

Прочети още
09.06.2021

Гангнам стайл – споделеното съжителство в кутийка

Разположен в квартал Гангнам в Сеул (Южна Корея), проектът LIFE предлага позната (донякъде) перспектива пред разбирането за дом – микро […]

Прочети още