Всичко за ремонта - част III

10 въпроса преди да започнем ремонт на кухнята


Кухнята е помещение, което изисква внимателно планиране. Всеки един шкаф, ключ, канал, контакт, място, трябва да са внимателно планирани. В кухнята всеки сантиметър е важен и понякога това може да ви коства много. Ако обмисляте да правите ремонт в кухнята е добре да си зададете няколко въпроса предварително, за да подходи оптимално към пространството, вашите възможности и средата, в която живеете.

1.Каква е вашата цел?

Ремонтът на кухнята може много да варира ценово, както и по качество. Първият въпрос, който трябва да изясните е с каква цел ремонтирате – за да продадете дома, за да го дадете под наем, за да разширите кухнята, за да смените дизайна?

2.Колко дълго смятате да живеете в този дом?

Ако ще живеете на това място за 1-2 години, то със сигурност трябва да обмислите различен вид реновация – нещо по-евтино или нещо, което е по-традиционно естетически. Ако смятате да живеете за по-дълъг период от време, тогава можете да си позволите да похарчите повече и да направите кухнята както на вас ви харесва. Да, тогава ще е по-скъпо, но няма да ви омръзне толкова бързо и след някоя друга година да се чудите как да смените дизайна.

3.Имате ли деца?

Ако имате деца, то със сигурност ще ви е необходимо повече място за съхранение. Можете да сложите магнитни дъски, където да закачате списъци за пазаруване, снимки на децата. Насочете се към по-здрави материали, по-лесни за чистене като дърво и камък, които са идеални за кухни, в които има и деца. Избягвайте скъпи и чупливи джаджи, с които децата могат да играят и чупят.

4. Проблеми със здравето?

Ако някой в семейството ви страда от астма или проблеми с дишането, бъдете сигурни фирмата-изпълнител да е наясно с това. Има материали и вещества, които се използват при ремонта и не са добре за здравето.

Друг важен фактор е да помислите при изготвянето на самия дизайн какви болешки имате. Ако кръста ви боли, определено не искате шкафовете да ви дойдат прекалено ниско. Ако ви болят краката и се подуват, няма да е зле да сложите барплот със стол, за да може да готвите докато краката ви почиват.

 

5.Ще живеете ли в дома си по време на ремонта?

Това е много важен въпрос за майсторите. Ако сте планували по-големи промени, вашето присъствие там ще е от съществено значение за времето за изпълнение и поддръжката на чистота.

6.Колко сте готови да похарчите?

Сумата може да ви е известна, да сте пресметнали добре нещата, но тази информация трябва да бъде дадена и на вашите дизайнери и майстори. Те трябва да имат реална представа колко сте готови да вложите. Също така добавете или махнете около 10-20% към приготвената сума, защото нещата почти винаги излизат по-скъпо от предвиденото.

7.Какво са постигнали хора, в подобно на вашето жилище?

Не се притеснявайте да взимате иде от ваши съседи. Също така може да разпитате какво може да се прави и какво не, какво е постижимо и какво ще си остане само като идея.

8.Можете ли да махнете стената?

Често се случва кухните да бъдат разширявани към балкон. Добре е предварително да се консултирате по този въпрос, защото във вашия случай може да има някоя неочаквана пречка. Също така не е зле да съберете информация как други хора са го правили.

9.Какво има в стените и зад тях?

Тръби, електрически кабели, недостатъчно стабилна плоча… само част от нещата, които могат да спънат проекта ви. Добре е да ги знаете предварително.

10.Кога да започнем?

Според интериорните дизайнери добре обмисленият проект е добре изпълнен проект. Не бързайте с решенията, обмислете всичко с дизайнерите или строителната фирма. Нека да няма въпроси и питанки, закупете предварително необходимите материали и тогава насрочете ден.

Съветите са по идея на известния интериорен дизайнер Майк Дадио, Architectural Digest