Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

10 от най-забележителните архитектурни градини по света

Градината винаги е била пространствен стенограф за светилище и както историята не веднъж е показала, по време на криза това усещане се засилва. С пълна сила това е особено валидно и днес, тъй като през последната година повечето от нас все по-често търсят безопасното убежище на градината или двора, градския парк или близкия природен резерват…

Ето защо насочваме поглед към едни от най-впечатляващите зелени архитектурни проекти по света – от домашна градина в частна вила, през мащабни градски проекти, горски инсталации и архитектурни пейзажи, до далечни места на пустинната флора.

1. RHS Hilltop – Англия

Проектиран от архитектурното студио WilkinsonEyre, RHS Hilltop е научен център за градинарство за Кралското градинарско общество в RHS Garden Wisley в Съри. Комбинацията между съвременна архитектура и буйни градини, превръща проекта във вълнуващ нов център за градинарската наука. Освен за научната общност, градинският център е отворен и за милионите посетители, които го посещават всяка година.

Снимки: Royal Horticultural Society

Снимка: © Ben Bisek

2. Taiyuan Botanical Garden – Китай

Ботаническата градина в китайския град Тайюан е проект, поверен на австрийско студио Delugan Meissl, а резултатите са впечатляващи. Екипът превърна бивша зона за добив на въглища в ландшафтен парк, включващ архитектурни структури като пътеки, оранжерии и музей на бонсай със засаждения от разнообразни видове в хармоничен, привличащ вниманието дизайн.

Обществено достъпните зони се съчетават от умело интегриран изследователски център, съдържащ лаборатории, ателиета, офис сгради, работилници, заседателни зали, лекционни зали и библиотека.

Снимка: CreatAR

Снимка: CreatAR

3. Градина от Павел Алтамер в Музея за съвременно изкуство „Гараж“ – Русия

Природата, изкуството и съвременният строителен дизайн се срещат в тази зелена инсталация в Музея за съвременно изкуство „Гараж“ в Москва. Дело на полския художник Павел Алтамер, пространството е замислено като градина за медитация. Според Алтамер проектът има ясен съвместен и терапевтичен характер. „Всеки елемент от градината – било то паднало дърво или конкретен широколистен храст – е скрит цитат, докато композицията като цяло е уникална среда, в която днешният неспокоен жител на града може да промени режима на времето, сякаш транспортиран към живописно пространство в минала епоха, където ритъмът и темпът на живот не са били по подразбиране ускорени до краен предел “, се казва в презентацията на музея.

снимка: Egor Slizyak, Dmitry Shumov, Ivan Erofeev / Garage Museum of Contemporary Art

снимка: Egor Slizyak, Dmitry Shumov, Ivan Erofeev / Garage Museum of Contemporary Art

4. Al Fey Park – Дубай

За този парк се твърди, че е първият градски парк за биологично разнообразие в Близкия изток. Разполага с наистина голямо биоразнообразие от дивата природа, както и със собствен микроклимат и се намира в центъра на Абу Даби. Обществено достъпен, територията му е около 27 500 кв. м.

„Al Fay Park е нов тип горски парк в Абу Даби. Чрез нашето обширно проучване на флората и фауната в региона, ние създаваме нова парадигма за това как да мислим и проектираме обществената сфера в Близкия изток.“, казват от SLA Design, които са проектирали парка.

Снимка: SLA Design, фотограф: Philip Handforth

Снимка: SLA Design, фотограф: Philip Handforth
5. Little Island – САЩ

Ню Йорк, „градът, който никога не спи“, наскоро добави още едно впечатляващо пространство в листата си със забележителни паркове.

Little Island е изкуствено издигнат парк, построен върху 132 бетонни колони с форма на гъби в река Хъдсън. Разположен е на ръба на Meatpacking District в Манхатън. На площ от около 10 декара посетителите могат да се насладят на над 350 вида цветя, дървета и храсти, площад с места за почивка и павилиони за храна и напитки. Тук е и „Поляната“ – огромна тревна площ с разнообразно приложение за посетителите.

Снимка: Little Island
Снимка: Little Island
6. Elephant Springs – Англия

Намира се в Лондон и вълнува сетивата определно! Elephant Springs е проектиран от ландшафтното архитектурно бюро Gillespies в сътрудничество с артиста Мел Чантри от The Fountain Workshop. Паркът съчетава зеленина, естествени материали и водни елементи в скулптурна среда, която е достъпна за всички.

В основата на проекта е залегнала концепцията за регенерация и възможност за постигане на смислено човешко взаимодействие. По план паркът ще се се разшири и развие, включвайки дъждовни градини, нови тревни площи и сенчести градини.

7. ISPACE, Val Calanca National Park – Швейцария

ISPACE представлява група архитектурни скулптури, сгушени сред гъстите гори на Националния парк до село Роса, в долината Каланка в Швейцария. Малките дървени конструкции на Davide Macullo Architects предлагат място за почивка сред природата за посетителите на парка. „ISPACE е проект, роден от идея, съчетаваща изкуството и архитектурата в създаването на среда, която стимулира хората да възприемат влиянието на едно пространство върху настроенията им“, казват архитектите.

8. Hidden Burle Marx Gardens – Бразилия

Тайните градини 🙂 Една от емблематичните за Сао Пауло офис сгради, вдъхновени от модернизма, Condomínio São Luiz е проектирана от бразилския архитект Марсело Фрагели през 1984 г. Това, което е малко известно обаче, е, че проектът има и тайна, „скрита“ градина, проектирана от Бурле Маркс.

В наши дни, след цялостната реставрация на сградата и прилежащите й пространства, която от Perkins & Will направиха, сега градините на емблематичния ландашафтен специалист могат да бъдат отворени за обществеността за първи път от почти 40 години.

Снимка: www.perkinswill.com

9. Samos Garden – Гърция

Създадена, за да “отбележи” възстановяването на историческа вила на остров Самос в Гърция, тази градина е работа на архитектурната фирма OOAK в Стокхолм. Стратегията на архитектите беше да се добави допълнително озеленяване на територията на имота и да се разширят съществуващите градини. Екипът черпи вдъхновение от средновековния hortus zakljusus (затворени градини от миналото) и близкото обрасло в растителност пространство в рамките на укрепен манастир.

Положен е геометричен килим от рециклирана тухла, чакъл и растения, създавайки мека, листна среда. За реализация на проект от OOAK се доверяват на атинския земеделец и градинар Мариос Вирлас.

Снимка: Georgos Kordakis
10. Обсерватория Landroom – Израел

Величието на природата обхваща гъсти, зелени гори, тропически климат и по-суха, пустинна среда. Забележителната архитектурна инсталация – мини обсерватория, на френско-израелският архитект Бен Гитай е проектирана на територията на най-големия геоложки кратер в света: Махтеш Рамон в пустинята Негев.

Структурата, създадена като скулптурна звезда и обсерватория за наблюдение на пустинята, е изградена изцяло от местен пясък и варовик, извлечени от земята около нея, което я кара да изглежда и да се чувства изцяло на мястото си :). Предлага на посетителите в района подслон от слънцето и място, където да седнат, да се отпуснат и да се насладят на великолепната природа. Предвид размерите й обаче, в сградата могат да се настанят до двама души едновременно.

обсерватория

Снимки: Dan Bronfeld, Ben Gitai

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
12.10.2018

Градините на бъдещето (видео)

Шведската компания Plantagon смята, че „растителните небостъргачи“ са пътят към бъдещето и част от решението на световната криза с храната. […]

Прочети още
30.01.2018

Кои са най-зелените градове в света?

Макар в София да има вече „зелен“ билет за градски транспорт, то столицата ни е много далече от това да […]

Прочети още