Виж 1към1

Novacolor – предложение в категория „Довършителни работи“

Прочети още

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо – България

Двегодишното специализирано обучение по опазване на недвижимото културно наследство Шайо – България бе завършено успешно от единайсет архитекти.

Публичната защита на дипломните работи се състоя пред изпитна комисия от трима френски и трима български архитекти, сред които беше директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров.

Министърът на културата Найден Тодоров се обърна към курсистите с думите: „Грижите се за три неща: памет, истина и красота. Ако те са налице, значи сте си свършили работата“. Той връчи удостоверенията на завършилите заедно с преподавателите арх. Флоранс Бабикс, арх. Ришар Дюпла и арх. Рада Стефанова.

Посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, зам.-началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ полк. доц. д-р Димитър Ташков и директорът на НИНКН арх. Петров поздравиха възпитаниците от випуск 2024 г. Гости на церемонията бяха представители на Френския институт в София, на висши учебни заведения, архитекти.

С близо 24-годишната си история курсът Шайо – България е най-старото и устойчиво международно партньорство на авторитетната френска школа. През годините курсът се превърна в образователна институция, която създава новото поколение специалисти в областта на опазването на недвижимото културно наследство. Над 120 архитекти са завършили обучението.

Лекциите по история на архитектурата, консервация и реставрация на сгради, патология на строителните материали, международно и национално законодателство се съчетават с архитектурни ателиета, в които учениците, групирани в екипи, изминават в реални условия целия процес от проучването и документирането, през анализа и синтеза, до концепцията за новия живот на ценния обект. Тазгодишното „Ателие Видин“ създаде проекти за 4 емблематични сгради в града, които местната община планира да осъществи.

9-ото издание на курса Шайо – България стана възможно благодарение на споразумението за сътрудничество, подписано от Министерството на културата, Посолството на Франция, Центъра за архитектура и наследство Шайо – Париж и Националния институт за недвижимо културно наследство. Специализираното обучение се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Втората дата за защита на дипломни работи е през есента. Малко по-късно ще започне и следващото издание на курса Шайо – България.

Архитектите, които получиха удостоверения за успешно завършване на специализирания курс през 2022-2024 г., са:

арх. Александър Младенов с проект „Минерални бани – Вършец“,

арх. Антонела Карапанджева с проект „Боеприпасните складове на 15-и пехотен ломски полк – Белоградчик“,

арх. Вичен Месробович с проект „Сграда на ул. Антим I – Пловдив“,

арх. Елизабет Върбанова с проект „Фабрика за тухли Струма“,

арх. Константин Златаров с проект „Старата аерогара на Балчик“,

арх. Лиляна Попова с проект „Творчески дом на композиторите – Балчик“,

арх. Мая Налбантова и арх. Нора Йорданова с проект „Резиденция в Банкя“,

арх. Райчо Димитров с проект „Църквата в Черноземен“,

арх. Таня Митакева с проект „Жп гара Казичене“ и

арх. Тереза Петрова с проект „Сграда на ул. Заимов в Пловдив“.

Топливо АД