11 съвета как да сме пестеливи и екологични през зимата


С падането на последните листа от дърветата и понижаването на температурите, вероятно вече сте подготвили ;ашите за чай и сте извадили зимните си дрехи. Но преди да се насочите навътре, също подгответе дома и двора си, за да бъдат по-устойчиви през следващите месеци.

Консервирайте храни
Преди да е завалял сняг или температурите да са станали минусови, не забравяйте да съберете всичко каквото можете от вашата градина. Закачете билките да изсъхнат, а ако не сте обрали есенните си плодове – направете го и ги консервирайте под формата на компоти, сладко и т.н.

Погрижете се за колата
Когато превозните средства трябва да работят по-усилено, те изразходват повече гориво и други ресурси. Преди зимните температури да са паднали, дайте колата си за проверка и поддръжка. Проверете всички течности, вижте дали гумите са ви в добро състояние и се доверете на майстор, за да проверите всичко, което очаквате, че би могло да се развали. Проверете филтри, свещите и преценете колко живот е останал на акумулатора. Зимата е най-лошото време да се развали колата ви.

Почистете и поправете системата ви за отопление
Есента е идеалното време, за да сте сигурни, че системите Ви за отопление работят ефективно. Извършете почистване и поддръжка чрез смяна на филтри и почистване на въздуховоди, а ако имате камина – задължително проверете комина и го пчистете от наслагванията.

Подгответе външните чешми
Проверете всички външни чешми и тръби, за да избегнете наводнения. Не забравяйте, че от падането на листата много канали се запушват. Почистете ги преди листата да са станали на кал и положението да се е влошило.

Компостирайте
Докато сте заети с почистването на двора в подготовката за зимата, използвайте компостер. Добавете изрезки от трева и листа на тънки слоеве, комбинирани с отпадъци от органични храни и продукти като хартиени торбички без мастило, ролки за тоалетна хартия и тънки клони. Можете също така да добавите пепел, стига тя да е резултат от необработена с химикали дървесина.

Почистете мебели и настилки
Почистете и забършете мебелите от натрупаните прах и мръсотия през лятото. Като сте оставяли дома си с отворени прозорци за дълго време отвън са влизали прах и мръсотия, така че сега, преди окончателно да се затворите вътре, бъдете сигурни, че няма да го направите с всичката прах. Същото важи и за градинските мебели, които сте ползвали цяло лято, както и вашият балкон или веранда.

Спестете от електричество
Когато дните стават по-кратки и температурата спадне, ние сме склонни да разчитаме на електричество за топлина и светлина. Бъдете наясно с консумацията като изключвате светлините, когато не ги ползвате или ги настройте на таймер за автоматично спестяване. Сложете сензор за движение на лампите отвън и използвайте енергоспестяващи електрически крушки.

Избягвайте пластмасата
С напредването на сезона ще бъдете заети с извършването на подобрения в дома, печене и раздаване на подаръци. Подобно на други периоди от годината, опитайте се да избягвате пластмасата колкото е възможно повече. Потърсете фирми, които промотират устойчиви опаковки, когато поръчвате онлайн. Избягвайте пластмаса във вашата посуда за вечеря по време на празнични празненства като използвате чинии, съдове и съдове за миене.

Украсете естествено
Късните месеци на есента и началото на зимата са пълни със забавни празници. Украсете дома си отвътре и отвън като използвате устойчиви материали като дърво или метал, а не пластмаса. Включете в украсата плодове, ядки, шипки, листа, лоза, коноп и др. Пропуснете орнаментите, които изискват източник на захранване в полза на живи растения и дървета, направени си хартиени торби и свещи от пчелен восък.

Спестете от енергия и вода

Друг начин за ограничаване на необходимото количество енергия е да изолирате дома си срещу загуба на топлина. Накарайте местен доставчик на енергия да извърши енергийна оценка на вашия дом. Мнозина дори предлагат безплатни материали за икономия на енергия като допълнителна изолация за вашия бойлер или изолационни вматериали за входната врата. Можете също така да спестите от водата като поставите ограничаващи водата глави на чучурите и душа.

Купувайте местни и органични продукти
Вашата градина и пазарите на местните фермери може да бъдат затворени за сезона, но все още можете да купувате продукция и дори месо от екологични източници. Потърсете места, където продават продукти с местен произход или гледайте етикетите в магазина и избирайте продукти, произведени в околността.

Източник: Inhabitat.com