Желателно е да не се пътува към София


Да се ограничат командировките и пътуванията от и до София като мярка срещу разпространението на коронавируса, каза  шефът на регионалната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, след като парламентът въведе извънредно положение в страната. Според него пътуванията към и от столицата трябва да се правят само в краен случай.

След заседание на столичния оперативния кметът Йорданка Фандъкова подчерта: „Дисциплината и спазването на указанията на лекарите е изключително важна. Така предпазваме себе си, близките си и всички други хора“. Тя увери, че й продължава дезинфекцията на всички пространства и институции. Ще се мият и всички контейнери с препарати, както и подлезите. Усилено продължава почистването и миенето на улиците, когато времето позволява, като например днешния ден. Въведена е възможността да се налагат санкции и да се осъществява контрол върху хора под домашна карантина. Тази задача трябва да се контролира от органите на реда, добави Фандъкова.

Вече има специална страница на сайта на Столична община – място, където всички граждани да могат да се информират от надежден източник за коронавируса и за текущия ход на развитие. Сред мерките на Столична община са още ограничаването на командировките за и към София. „Апелира се всички граждани да пътуват само при крайна необходимост за столицата и извън нея“, заяви Фандъкова. Затварят се и временните пазари – в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски”.