Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

12-те най-очаквани сгради през 2020 г.

Авторитетното световно издание за архитектура и дезайн Dezeen обяви най-интересните архитектурни проекти, които ще бъдат завършени през 2020 г. Някои от тях трябваше вече да са готови през 2019 г., но обстоятелства около строителството са забавили проектите. Други са напълно нови. При всички положения всеки един от тях е впечатляващ и нямаме търпение да го видим вече завършен.

Tainan Axis, Тайпе, MVRDV

Потъналият лагунен парк на MVRDV в Тайван най-после ще бъде завършен тази година. В огромния проект ще бъде поместен търговски център. Той ще представлява лагуна, обгърната с дървета алея. Ще има плаж с останки от старата бетонна конструкция, оставена навсякъде като следи от историята на терена.

425 Парк Авеню, САЩ, Foster + Partners

В САЩ Foster + Partners също ще завършат първия за последните 50 години офис небостргач. Сградата ще заеме цяла една пресечка на Парк Авеню. Надявайки се да „постави нови стандарти за дизайна на работното място“, стъпаловидната 41-етажна офис сграда ще има външна структура, която създава интериори без колони. Включва и тераси с двойна височина.

Музей Atelier Audemars Piguet, Швейцария, BIG

Фирмата BIG на Bjarke Ingel има редица проекти, които трябва да приключат през 2020 г. Един от най-вълнуващите е музей за швейцарския часовникар Audemars Piguet в седалището му в Швейцария. Сградата ще бъде частично потънала в земята и навита около пейзажа. Така ще предложи изглед към поредица от остъклени галерии и пространства за събития вътре.

Axel Springer, Германия, OMA

OMA ще завърши разширяването на седалището в Берлин за мултимедийната фирма Axel Springer. Атриумът с височина 30 метра в центъра на сградата ще съдържа серия от многоетажни подове. Това ще се вижда отвън през  стъклена стена, която се проектира през иначе линейна и геометрична фасада.

Центала Bee’ah, ОАЕ, Zaha Hadid Architects

Главният щаб на Bee’ah в Обединените арабски емирства, проектиран от покойната Заха Хадид, също е планиран за завършване. Синусоидната сграда е проектирана така, че да имитира формата на пясъчни дюни, за да помогне на структурата да издържи на екстремните метеорологични условия и да се съчетае с пустинната обстановка.

Арт музей Датун, Китай, Foster + Partners

Дългоочакваният музей на изкуствата в Датун от Foster + Partners ще бъде завършен през 2020 г., седем години по-късно от планираното. Той ще се отличава с четири припокриващи се върха, увити в стомана и ще седи до три други големи сгради в рамките на културен площад в новия град на Датун.

EDEN,Сингапур, Heatherwick

Първият жилищен проект в Азия за Heatherwick Studio се нарича EDEN и ще бъде завършен в Сингапур. 20-етажната бетонна кула ще съдържа 20 луксозни апартамента с извити балкони, пълни с висящи растения.

Павилион Поем, ОАЕ, Ес Девлин

Друго голямо събитие, което се провежда тази година е Dubai Expo 2020, където ще се видят павилиони, проектирани от Сантяго Калатрава, Foster + Partners, BIG и Grimshaw. Един от най-очакваните дизайни обаче е на дизайнера Ес Девлин, който ще използва изкуствен интелект, за да оживи фасадата си. Това е първата британска структура на световното изложение, създадена от дизайнер жена.

Централата на Le Monde Group, Франция, Snøhetta

Тази зашеметяваща сграда, обвита от „пикселна матрица от стъкло“, ще бъде новата централа на френската медийна компания Le Monde Group в Париж. Проектиран от Snøhetta с местното студио SRA, сградата ще се извие в центъра, за да изгради обществена площадка, която  да даде на обществото усещане за собственост към сградата.

Maggie’s Southampton, Англия, AL_A

Това е най-малката сграда в този списък.  Maggie’s Southampton от студиото AL_A на Amanda Levete е център за онкоболни и техните близки, който ще се намира до онкологичното отделение в болницата на Саутхемптън. Планирана за завършване три години по-късно от очакваното, сградата ще бъде разположена в спокойна цветна градина и ще има пространств изпълнени с дневна светлина, за да предложи „ефирна яснота“.

Nanjing Zendai Himalayas Center, Китай, MAD

Комплексът със смесено предназначение от 560 000 квадратни метра на MAD Nanjing Zendai Himalayas Center ще включва офиси, хотели, магазини и апартаменти при откриването си тази година. Комплексът се отличава с бели кули имитиращи планински възвишения, които обграждат „селска общност“ от по-малки сгради, зелени пространства и издигнати пътеки.

Национален стадион, Япония, Кенго Кума

Тази година ще се открие стадионът на Кенго Кума за Летните олимпийски игри 2020 в Токио. Той ще се състои от овална дървено-решетъчна структура, обвита от растения, за да допълни мястото му на гората. Тристепенният национален стадион с 80 000 места е обект на противоречия, тъй като замени първоначалните планове за стадион, проектиран от Заха Хадид, който беше спрян заради нарастващите разходи.

Вижте още:

7 сгради, вдъхновени от природата

Най-високите сгради във всеки континент