В Пловдив започна Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия “


Този понеделник в Камерната зала на пловдивския театър започна 14-ия Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ 2020.

Началото бе отбелязано със спектакъла „Три – спектакъл за търсенето“, като събитието протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

В продукцията на Драматичния театър – Пловдив участват Мариана Йотова, Николай Дограмаджиев и Димитър Банчев. Хореография и режисура – Мариана Йотова, музика – Стамен Янев, Ника Любецкая, Мариана Йотова, сценография – Костадин Ненов, костюми- Надежда Сизова, Наталия Живкова и мултимедия – Георги Николов.

Официални партньори на фестивала са Община Пловдив и Министерство на културата. Активни съорганизатори са чуждестранните посолства и културни институти в България. „Черната кутия“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 г.

14-ото издание на международния фестивал за театър и съвременен танц бе открито официално с приветствия  от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Към него се присъедини и Недялко Славов – поет, писател и драматург, чиято фондация „Черната кутия“ е организатор на проявата от 2007 г. насам.

Заместник-кметът Пламен Панов отправи поздрави и изказа благодарност на Недялко Славов и Слава Младенова – артистичен директор на фондация „Черната кутия“ за усилията, труда и вдъхновението, които влагат в организацията и провеждането на фестивала.

„Щастлив съм, че „Черната кутия“ е неизменна част от Културния календар на града всяка година. Община Пловдив го подкрепя и ще продължава да го прави, защото той е стойностно културно събитие, което всяка година се надгражда и се развива. Предстои ни да видим интересни спектакли от 8 държави. Вярвам, че тези театрални и танцови предизвикателства отново ще зарадват и провокират вярната публика на фестивала“. Това каза в приветствието си Пламен Панов.

Той отбеляза, че „Черната кутия“ е със сигурност един „специален фестивал“, който представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят.

Поради извънредната ситуация фестивал „Черната кутия“ ще се проведе на ротационен принцип до края на годината. Ще бъдат представени спектакли от България, Гърция, Испания, Италия, Румъния, САЩ, Унгария и Холандия.