Селският туризъм бележи ръст заради коронавируса


Заради пандемията от COVID 19 селският туризъм се превърна в една от най-търсените алтернативи за лятна ваканция.

Оказва се, че очакваният ръст на интереса към подобен тип туризъм е в размер на 30%. Безопасността остава ключов критерий при избор на дестинация за тазгодишния летен сезон.

Според председателя на Асоциацията на българските села (АБС) Борислав Борисов интересът ще бъде насочен главно към обекти в селата, които позволяват настаняване на не повече от две-три семейства.

„По-завишени са изискванията към обектите с басейни. Хората предпочитат места от затворен тип”, поясни той.

По думите му през последните години към селския туризъм се насочват хора в активна възраст, семейства с малки деца и хора от средния платежоспособен сегмент. Борисов беше категоричен, че освен сигурност селският туризъм предлага и коректност при обявяване на цените на настаняване.

Сред най-разпространените атракции, които се предлагат по време на почивката, са фотоловът (търсене на животински видове, за да бъдат снимани), кръжоци по различни занаяти или „фитнес” в семейна оранжерия.

Председателят на АБС определи селският туризъм като „активна форма на туризъм за хора, които ценят контакта с природата, уединението и вътрешното обогатяване.”

Броят на чуждестранните туристи, които резервират своята почивка на село,обаче е изключително малък. Като основна причина за това бе посочена липсата на реклама.

Прогнози на Асоциацията сочат, че сезонът на селския туризъм ще се удължи до края на септември.

Източник: БНР