Google вече няма да пази данните за всяко търсене


Google променя настройките си по подразбиране, за да изтрива автоматично част от данните, които събира за потребителите. Активността в мрежата и приложенията, включително търсенията в уебсайтове и посетените страници, както и данните за местоположението, вече ще бъдат изтривани след 18 месеца.

Данните в Youtube (включително кои клипове са гледани и за колко време) ще бъдат изтривани след 36 месеца.

Промените се отнасят само за нови акаунти, но скоро и съществуващите потребители ще могат да коригират настройките си.

Съобщението в сряда идва на фона на засилените критики към Google и други големи технологични компании за събирането на данни.

Министерството на правосъдието на САЩ ще обсъжда тази седмица плановете си за наказание на компанията за монополни действия, включително твърдения, че е злоупотребила с доминиращата си позиция при онлайн търсенето.

Във вторник германски съд наложи ограничаване на данните, които Facebook събира за местните потребители поради опасенията, че злоупотребява с водещото си място на пазара сред социалните мрежи.

Google все още може да има достъп и да съхранява подробности за местоположението на потребителите по други начини.

Потребителите ще могат по-лесно да ползват „инкогнито режим”, като просто задържат снимката на потребителския си профил в горната част на приложенията за търсене, Google maps или Youtube. От компанията твърдят, че не поддържат регистър на активността на потребителите, когато те са в режим „инкогнито”.

Компанията извлича по-голямата част от приходите си от реклами, които обикновено се основават на данни за това какво потребителите гледат и четат и къде се намират. Изпълнителният директор на компанията майка Alphabet Сундар Пичай миналата година призна, че компанията събира повече данни, отколкото е необходимо за реклами и се ангажира да намали събирането.

От Google заявиха, че иска да държи данните от Youtube по-дълго от други интернет дейности, тъй като това ще помогне да прави музикални препоръки, за които по-дългата история на търсенето е от полза.

От компанията добавят, че политиката за автоматично изтриване няма да се прилага за регистрационни файлове, свързани със Photos, Gmail и облачната услуга Drive, за които се твърди, че не се използват за рекламни цели.

Компанията е оправдала решението си да не прилага промяната към съществуващите акаунти, тъй като не иска да изтрива данни без изричното разрешение на потребителите.