13 къщи, в които са творили най-големите писатели


Понякога зад вдъхновението на някои от най-големите автори на света седят съвсем чудни и приказни къщи. Понякога обстановката около нас е всичко, което ни трябвам, за да се вдъхновим. Някои от тези къщи са наистина изумителни и само може да си представяме какво се е въртяло из главите на авторите, докато са потъвали в своя свят, за да го напишат на хартия и да завладеят с него целия свят. Къщата, в която е живял и творил руският писател Лев Толстой. Той е автор на класики като „Война и мир“ и „Анна Каренина“.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-02-george-orwel

През май 1946 г. Джордж Оруел и неговият син пристигат в тази отдалечена къща в Шотландия. Поради влошаващото се здраве на писателя, той е принуден да остане там, където завършва и последната си, но най-успешна книга „1984“.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-03-virginia-woolf

Вирджиния Улф и нейния съпруг са живели в тази къща от 17 век в Англия, от 1919 г, до нейната смърт през 1941 година.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-04-charles-dickens

Само година след брака си през 1837 г. Чарлз Дикенс се мести в този дом в централната част на Лондон. Именно там той пише „Оливър Туист“.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-05-f-scott-fitzgerald

Известният писател Франсис Скот Фицджералд е живял дълго време в този дом заедно със своите родители. Там той пише „Отсам рая“.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-06-william-faulkner

През 1930 г., след поредица истории, които са разпродадени и след Нобелова награда Уилям Фокнър си купува това имение в Мисисипи.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-07-edith-wharton

Тук е живяла Едит Уортън – първата жена спечелила награда Пулицър за фантастика, но също така тя завладява хиляди сърца със своя уникален стил и дизайн.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-08-mark-twain

От 1874 до 1891 г. в този прекрасен дом живее и твори Марк Твен. Писателят живее със своето младо семейство, а последният етаж на сградата е разделен на зала за билярд и офисът на Твен. Точно там авторът пише „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-09-nathaniel-hawthorne

През 1852 г. писателят Натаниел Хоторн си закупува тази прекрасна къща в Масачузец, където пише последните си фантастични творби.

dam-images-architecture-2014-09-writers-houses-famous-writers-homes-10-ernest-hemingway

Ърнест Хемингуей се мести в този разкошен дом и пише някои от най-значимите си разкази именно под този покрив.

writers-homes-001

Луйза Мей Олкът пише „Малки жени“ в този дом, закупен от нейния баща.

writers-homes-002

Кой би живял в такъв чуден замък? Кой друг, ако не Сър Уолтър Скот. В началото на 19 век Скот сам започва да декорира и проектира части от този уникален дом.

writers-homes-003

Бяла къща на ръба на скала в Италия. Прекрасната резиденция на Гор Видал, където той провежда множество купони с бележити творци, филмови звезди и политици.