131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Честванията вече започнаха


С тържествени церемонии днес, 6 септември, отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествата в някои части на страната вече започнаха.

Със заря и възстановка на събитията отпреди 131 години празникът ще отбележи град Съединение. Именно от там, тогавашното Голямо Конаре, на 5 септември 1885 година тръгва главният поход довел до историческото събитие.

Град Съединение празнува и друг юбилей – 130 години от засаждането на дървото явор – Символ на съединението.

131-вата годишнина на Съединението отбелязаха вече и в Панагюрище. Почит към личностите, дали своя принос за обединяването на Княжество България с Източна Румелия, беше отдадена с възпоменание и поднасяне на цветя пред мемориалната плоча на площад „20 април“ в петък, 2 септември.

Множество посетители на Историческия музей се докоснаха до запазения дневник на Павел Захариев Койчев, в който е записано, че на тази дата през 1885 година точно тук е обявено Съединението – едно от най-значимите събития за страната ни след Освобождението. Именно това предизвиква населението на Панагюрище да се вдигне на борба. Така на 2 септември, без да дочакат нареждане от Централния революционен комитет, панагюрци вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в града си. Именно с това знаме, превърнало се в светиня, панагюрци се сражават в Сръбско-българската война два месеца след паметното събитие.