14 години след катастрофата с автобус край Бяла, обявиха начало на проектирането на магистралата Русе – Велико Търново


 

текст: Силвия Петкова

Обществената поръчка за проектиране и строителство на първите близо 76 километра от Автомагистралата между Русе и Велико Търново най-накрая беше обявена. Случайно или не, датата съвпада с 14-тата година от тежката катастрофа с автобус край Беленския мост, отнела живота на 18 души.

Точно след този инцидент беше категорично заявено, че пътя трябва да се обезопаси, а магистралата би била най-доброто решение за трасето.

На практика обявяването на поръчката за проектиране и строителство на Автомагистралата между Русе и Велико Търново трябваше да се случи доста отдавна, но процедурата беше забавена заради обжалване на трасето, по което ще преминава тя. Според официалната информация от Агенция „Пътна инфраструктура“ процедурата е по две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на град Бяла.

Прогнозната стойност на цялата поръчката е 982,74 млн. лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 21 януари 2021 г.

Самото трасе на бъдещата магистрала ще бъде с дължина близо 133 км. От АПИ уточниха, че са предложили проектът да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ през започващия от следващата година програмен период.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост, при пътния възел с път II-21 Русе – Силистра. Трасето няма да преминава по сегашната отсечка Русе – Бяла, която трябва да остане като резервен маршрут след завършването на строежа на магистралата.  Магистралата ще достига до Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка.

Според идейният проект на магистралата ще има две активни и една аварийна лента за движение в посока. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки към населените места. Предвижда изграждането на 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела.

Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

Плановете са строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. Надеждите са, че с изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.

 

Мгистрала Русе – Велико Търново – най- накрая!