Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

15 световни архитектурни шедьовъра

Aрхитектурните творения могат да бъдат също толкова завладяващи и вдъхновяващи както живописта, музиката, литературата, театъра и киното. И също като произведенията на изкуството, те са отражение на епохата, в която са създадени.

Предлагаме Ви да се насладите на едни от най-големите и красиви постройки на планетата и да се разходите виртуално не само в настоящето, но и в миналото.

bavaria

Замъкът Нойшванщайн (Нова лебедова скала) е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. Разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, „Замъкът на лебедовата скала“ се намира в местността Алгой, община Швангау, на 5 км. от град Фюсен (на границата с австрийската провинция Тирол). Строителството на замъка започва през 1869 г., продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886 г.

berlin

Национална галерия на Германия в Берлин, построена през 1962-1968 г. Архитект е Ludwig Mies van der Rohe.

china

Забраненият град, Китай, е укрепен район на китайския императорски дворец в периода от средата на управлението на династията Мин (1368 – 1644) до края на управлението на династията Цин (1644 – 1912).

china2

Забраненият град.

iceland

Небостъргачът Turninn в Рейкявик, Исландия. Построен през 2010 г. Проектът е на PK Arkitektar.

india

Хармандир Сахиб, известен като Златния Храм, духовен и културен център за Сикхите в гр. Армитсар, Индия.

kansas

Градската библиотека в Канзас сити, САЩ.

kioto

Златния павилион е дзен-будистки храм и един от най-известните храмове в Япония. Разположен е в Киото, в подножието на хълма Кинугасаи и е част от храма Рокуон-джи.

kioto2

И братът му близнак – Сребърният павилион, Гинкаку-джи.

machupikchu

Мачу Пикчу е архитектурен комплекс в Андите в Перу, построен от инките през 15 век на 2 430 метра надморска височина. Издигнат е като свещена резиденция на великия владетел на инките Пачакути приблизително към 1440 г. и е функционирал пълнокръвно до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

mali

Голямата джамия в Джене е най-голямата сграда от кирпич в света. Първата джамия на това място е построена през 13 век, но днешната постройка е от 1907 г. Освен център на религиозната общност на Джене, джамията е сред най-известните забележителности на Африка. През 1988 г. джамията заедно с целия град е обявена от ЮНЕСКО за част от Световното културно и природно наследство.

new

Флатайрън Билдинг (Ютията) е един от първите небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк. Сградата е проектирана от Дениел Бернам. Строителството на 82 метровата сграда приключва през 1902 година и тогава е едно от най-високите здания в Ню Йорк.

newyork

Флатайрън Билдинг.

russia

Кремълът в Измайлово, Москва. Кремъл е руски вид градски укрепен район със замък на владетел.

sagradafamilia

Катедралата Саграда Фамилия „Светото семейство“ в Барселона. Архитект е Антонио Гауди.

sagrada

Катедралата Саграда Фамилия.

sidney

Сградата на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. Авторът ѝ е архитект Йорн Утсон, удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.

turkey

Султан Ахмед джамия е мюсюлмански храм в Истанбул, Турция. Построена е от архитекта Седефкяр Мехмед ага по заповед на султан Ахмед I между 1609 и 1616 година. Поради своите цветове — синьо, зелено и бяло, от плочките от изникски порцелан, в Европа е известна като Синята джамия.

бетон 04.04.2022

Въглероден бетон – „революционерът“ в строителството

Ако бетонът беше държава, щеше да е третият най-голям източник на CO₂, след САЩ и Китай. Думите са на д-р […]

Прочети още
01.04.2022

5-те най-добри увеселителни парка в Европа, които да посетите

Пролетта е възможно най-подходящото време, когато да извадите куфарите (в случай, че сте ги прибрали след зимната ваканция) и да […]

Прочети още