Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

15+ жилища, които преди това са били нещо друго

Всички знаем каква е обичайната представа за дом – малка схлупена къщичка, дворец, апартамент, дори каравана или къща на колела. Тук ще ви покажем малко по-алтернативни идеи за места, където можете да построите своя дом. Може да не е къща, апартамент или дворец, но със сигурност не е по-малко уютно и приятно.

Разположена в предградията Сиатъл, тази конюшня е била неизползваема доста дълго време преди местното студио SHED Architecture and Design да я превърне в гъвкаво студио пространство за работа и живопис. То също така включва място за гости, което може да настани едно семейство.

Излязъл от употреба стар мол се превърна в жилищна сграда. Трансформацията на мола е струвала 7 милиона долара на архитектурната фирма Northeast Collaborative Architects. Самите апартаменти са едностайни и варират по големина между 21 и 75 кв. м.

Базираната в Лондон фирма Studio 1508 е използвала сурова палитра от естествени материали при преработката на този апартамент, който първоначално е бил викторианска поща. Перфорираните бетонни капаци могат да се използват за отваряне и затваряне на различни участъци от интериора.

Лиз живее в светъл и просторен апартамент, който всъщност е част от стара фабрика за текстил във Филаделфия. Районът, в който живее Лиз е стара индустриална зона, чията история и архитектура все още се пазят.

Миналата година базираният в Варшава проект Projekt Praga превърна бирена пивоварна в седем минималистични апартамента. Стаите са слабо обзаведени, като единствената цветна гама е от саксийни растения.

Тази бивша ферма за кокошки е превърната в ателие на художник. Прекрасният дизайн е дело на базираната в Берлин Büros für Konstruktivismus. Кооперацията е построена непосредствено след Втората световна война. Фермата запзва непокътнато оформление и екстериор, но вътрешните стени са облицовани със светъл бор.

Стара каменна развалина в португалско село е превърната в модерен дом. Проектът е дело на архитектурната фирма „Brandao Costa Architects“. Реновацията и разширението на постройката са направени изцяло с локални материали като дърво и камъни

Бивша хлебарница от 19-ти век в Лондон е преобразувана в кооперация от 12 жилища. Проектът е дело на местната фирма Jo Cowen Architects. Разполагайки с чугунени колони, стоманени прегради в индустриален стил и тухлени стени, новият дизайн е повлиян от богатата история на сградата.

Когато Рикардо Бофил попада на порутена фабрика за цимент през 1973 г., той веднага вижда цял свят от възможности. Така близо 45 години по-късно се ражда La fábrica – структурата на фабриката е напълно преобразена и превърната в уникален и впечатляващ дом

West Architecture превръща методистката църква в лондонския Ислингтън в този минималистичен дом. Пространството е проектирано да отразява простия начин на живот на своя собственик, Морген Римел, съосновател на The School of Life.

Архитектурната фирма Arcgency преустрои промишлен въглищен кран в Копенхаген, за да създаде този луксозен апартамент за отдих. Черните заглушени тонове в интериора препращат към идеята за въглищата, които преди това са били носени от крана.

Сгушена в динамичен зелен пейзаж в селската провинция Vågå в Норвегия , тази ферма от 17-ти век е превърната в няколко къщи за гости със зелени покриви, заобиколени от пасящи овце.

Обвивката на бившата малка къща е превърната в тази обемна холандска резиденция. Проектът е дело на архитектите Rolf Bruggink и Niek Wagemans. те използват рециклирани материали от демонтирана офис сграда, за да изградят обем, който съдържа вана с изглед към жилищните помещения.

Тук виждаме отворено пространство с доста интересни решения взети от амстердамската фирма  Standard Studio . Изненадващо сградата преди това е била училище построено в началото на 20-ти век. Сега то се превърна в серия от съвременни апартаменти с оригинален дизайн като широко стълбище и бетонни подове.

OFIS Arhitekti преобразяват обор за добитък, за да създадат тази съвременна къща. Архитектите виждат проекта като възможност за популяризиране на местната архитектура, характерна за селския ландшафт на Словения.

Двойка парижани е видяла своето семейно гнезденце в изоставен гараж за таксита. Те са решили да преобразят мястото, но запазвайки пространството и височината му.

Архитектурната компания O2 Studio преработи църквата в луксозен апартамент, като запази и възстанови оригиналните стенописи и централния олтар, а също и внедри нови мебели и осветителни тела направени от местни занаятчии