Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

20 000 лева е наградата в международния архитектурен конкурс за площад „Централен“ в Пловдив

Първият голям международен архитектурен конкурс в съвременната история на Пловдив бе обявен официално днес от кмета на града инж. Иван Тотев. След продължили 4 месеца съгласувателни процедури вече е готово заданието за идеен проект за новата визия на площад „Централен“. Този проект надхвърля рамките на един мандат. Той е много важен за Пловдив, тъй като ще е знаков в следващите 40-50 години и ще е емблемата на модерния град, коментира кметът Иван Тотев. Идеята е площад „Централен“ да се превърне не само в най-красивия и знаков в България, но да стане и световна туристическа забележителност. Партньор в търсенето на решения за емблематичното място, на което се засичат повечето значими периоди от миналото на града, е One Architecture Week.

Международно жури ще определи трите проекта–финалисти, а победителят ще бъде избран от общината след допитвания и обществени обсъждания. За първо място наградата е 20 000 лв, а вторият и третият класирани ще получат по 10 000 лв.

В журито има двама преподаватели – арх. Саша Бегович от Хърватска и арх. Йорен Зюдгайст от Холандия, с опит с публични пространства, в които се преплитат съвременен и исторически град. Останалите членове са архитектът от Франция Елена Аргирова; арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет Пловдив, председател на пловдивското дружество на САБ и зам. председател на Съюза на архитектите в България; арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив; арх. Любо Георгиев, директор на One Architecture Week и др. В процеса на журиране ще участва и eкспертна комисия с представители от различни институции.

Площад „Централен“ е трудно място с ред проблеми, събрало заедно повечето исторически и архитектурни пластове, с които може да се похвали града — археологически разкопки, Партиен дом от социализма, модернистична поща с по-късна реконструкция, парк от края на XIX век. Целта на конкурса е не просто реновация на пространството, а създаване на стратегия как всички тези пластове да се обединят в едно активно функциониращо, привлекателно и категорично съвременно място.

Идеята е да се създаде стратегия за пространството, така че археологията, историческите пластове и съвременният град да съжителстват безконфликтно, търсят се дейности, които да превърнат площад „Централен“ в активно и живо място, заяви Жана Стоилова от WATA Association. Тя допълни, че конкурсът е свободен и безплатен, а анонимността е гарантирана. Подаването на документите ще става онлайн, както и част от журирането.

Повече информация за сроковете, журито, критериите и материалите могат да се намерят на специално създадения сайт.