Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

24 май е! Вижте 10 любопитни факта, свързани с празника на българските букви

24 май

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Честит празник на българските букви!

Българската писменост е онова ценно богатство, благодарение на което можем да пазим и съхраняваме миналото и историята си, за да бъде и пребъде бъдещето ни! В подкрепа на тези думи ви представяме 10 любопитни факта, свързани с празника буквите и датата 24 май, които може и да не знаете.

1. Едни от малкото

За разлика от много народи по света, ние сме от малкото, благословени да знаят кой е създал българската азбука – това са братята Кирил и Методий, които са канонизирани от православната църква заради светостта на делото им. За разлика от гръцката, латинската, китайската, арабската или персийската азбуки например, чиито създателите са неизвестни.

2. Над четвърт милиард хора по света използват кирилицата

Официално създадена през IX век, днес кирилицата е позната на повече от 252 милиона души по света. Успялата да просъществува повече от хиляда години, нашата азбука се ползва в 23 държави от Европа и Азия. Освен това кирилицата не се използва само в славянските езици, за което доказателство са например алеут, казашки, киргизки, татарски и други езици.

3. Глаголица и/или кирилица?

Двете ни азбуки – глаголицата и кирилицата, се използват паралелно за държавни и религиозни документи до X-XI век. По-късно кирилицата измества напълно глаголицата.

4. Букви повече, букви по-малко…

В оригиналния си вариант кирилицата има 44 букви, докато днешната ни азбука има само 30. За сравнение – в латиницата днес има 26 букви, а в далечното минало те са били 21.

5. Буквите, създадени със (с)смисъл

Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть, Живот, Земля, Иже, Како, Люди, Мислете, Наш, Он, Покой, Ръци, Слово…

Името на всяка буква в азбуката ни през онези години е значело нещо, за да бъде запомняна по-лесно. Например, А – „аз” (аз), Б – „буки” (букви), В – „веди” (знам), Г – „глаголи” (думи, говоря), Д – „добро” (добро)…

Оттам идва и думата „азбука“ – словосъчетание между първите две букви – „аз” и „буки”.

24 май
снимки: НБ „Св. св. Кирил и Методий“

6. „Върви, народе възродени…“

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“, озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“. Той включва общо 14 куплета, от които днес обикновено се изпълняват първите шест. Къде е роден химнът на св. св. Кирил и Методий сме ви разказали подробно тук.

7. След текста, идва и музиката…

8 години по-късно, на 11 май 1900 г. големият български композитор Панайот Пипков създава и музиката към химна.

8. Първо официално честване

На 24 май 1851 г. в Пловдив за първи път публично се честват св. св. Кирил и Методий. Денят, който по-късно започва да се празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

9. Защо честваме два пъти през май светите братя Кирил и Методий – на 11 и 24 май?

Свързването на датата 24 май с Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар като държавен граждански календар, денят на св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния. Така датата 24 май добива по-голяма гражданственост. След 1968 г. църквата започва да чества св. св. Кирил и Методий на 11 май, а 24-ти остава само като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост до преди две години г. През декември 2020 г. българският парламент окончателно преименува националния празник 24 май от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

10. Кой празнува още на 24 май?

На днешния ден у нас датата се отбелязва и като Празник на народните читалища (от 1990 г.), Ден на българската журналистика (от 1990 г.) и Празник на Тракийския университет в Стара Загора (от 1995 г.).

Освен това 24 май е и празникът на градовете Балчик, Благоевград, Велики Преслав, Девня, Долни Чифлик, Кубрат, Тополовград, Чепеларе, Маджарово и Сливница. А така също и на селата Нова Черна , Александрово, Аспарухово, Винище, Горна Ковачица, Долна Рикса, Долно Линево, Дондуково, Еловица, Септемврийци, Нова Шипка, Бабук и Сеноклас.

В Русия днешната дата също се чества като Ден на славянската писменост и култура.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

София 21.02.2022

Букви „без бъдеще и минало“ заместват светещия човек в центъра на София. А в „Дружба“ издигат блок в езерото

12 художествени проекта участваха в конкурсите на програма „Навън“ за подкрепа на временни художествени инсталации в София. Проектите за съвременно […]

Прочети още
библиотека 12.04.2021

Нова библиотека ще бъде изградена в обект от списъка на ЮНЕСКО

Представиха проекта за новата централна библиотека в Макао. Тя ще бъде разположена до площада Tap Seac в историческия център на […]

Прочети още