2idArchitects заимстват традицията „Енгава” за модерна японска къща


Крайбрежният град Хамамацу е на около 2,5 часа път на югозапад от Токио и е обграден от вода на изток и запад, от обширни равнини на юг и зелени планини на север. С всички тези природни чудеса, има защо там да е популяризирана японската концепция „Енгава„: външен коридор, който се вижда през прозореца, но който е неразделен от вътрешното пространство, тъй като създава идеална възможност за наслада от гледките.


Къщата Shiraiwa на студиото 2idArchitects е поразителен пример за това. Вътрешното пространство от 109 кв. м. е балансирано от външната интерпретация на Енгава във формата на пергола с 97 кв. м. площ. Белите летви хвърлят сянка върху модернистичната постройка и правят рамки около гледката към пейзажа, който от своя страна е вдъхновил материалите на къщата.


„В този район има кариера с бял камък“, казва архитектът Цукаса Окада. Местните строители често използват камъка за стените на домовете, както са направили и от студиото 2id, прилагайки изстърган завършек на външните стени. „Този релефен ефект продължава към вътрешните стени, за да се свържат визуално отвътре и отвън с по-малко релеф вътре за по-подходящ осезаем ефект“, казва Окада.


Обзавеждането е просто, за да не се конкурира с пейзажа. За завършващ щрих, мандариновите ферми в региона са вдъхновили подовете на баните, докато диванът в хола отразява жизнения цвят на цитрусовите плодове.

 

Източник: www.interiordesign.net

Снимки: Тошиюки Яно

research symptoms