3 март – Честит празник!


3 март Шипка

3 март – днес отбелязваме 143 години от Освобождението на България и почитаме паметта на загиналите за свободата.

На днешния ден, знаем, е подписан Санстефанският мирен договор, а на връх Шипка се издига паметникът в чест на онези, които сам Вазов възпя: “И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век!”

Малко известен факт обаче е, че в действителност Санстефанският мирен договор не е подписан на 3 март, а на 19 февруари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. събитията от XIX и XX век се преизчисляват и така денят 19 февруари 1878 г. стар стил става 3 март по нов стил. За първи път по нов стил 3 март е честван през 1917 година.

От друга страна, по новото летоброене, 19 февруари е датата, на която почитаме паметта на Апостола на Свободата – Васил Левски. Случайно или не, неведоми са пътищата на героите…

И понеже за свободата е думата, когато говорим за 3 март, нека не забравяме, че за нея няма граници, но тя носи със себе си и отговорности. А най-голямата отговорност на свободния човек е отговорността да уважава свободата на другите!

Честит 3 март!

 

снимка: Паметник на Свободата – Шипка (FB)/фотограф: Александър Костов