3 милиарда дървета ще бъдат засадени в ЕС до 2030 г. като част от план за възстановяване на природата


Като част от нова стратегия за опазване на природата в Европейския съюз ще бъдат засадени три милиарда нови дървета в 27-те държави-членки.

Европейската комисия определи амбициозната стратегия като част от Европейската Зелена сделка. Наред с засаждането на дървета, това включва и редица мерки за опазване на природните богатства на региона, включително ангажименти за намаляване на използването на химически пестициди и защити за жизненоважни опрашители, като пчелите, чийто брой в момента драстично намалява.

Природата е жизненоважна за нашето физическо и психическо благополучие, филтрира въздуха и водата ни, регулира климата и опрашва нашите култури“, заяви в прессъобщение еврокомисарят по околната среда, океаните и рибарството Вирджиниус Синкевичиус.

„Но ние се държим така, сякаш това няма значение и го губим с безпрецедентна скорост.“

Най-малко 30 на сто от европейската суша и морета са определени като защитена зона. Друга една трета от тези райони с много високо биологично разнообразие ще попаднат под „строга защита“, която ще сведе човешката намеса до минимум.

Целта е да се набират 20 милиарда евро всяка година за финансиране на плана. Парите ще дойдат от публично и частно финансиране на огромна част от бюджета на ЕС за климата, използван за инвестиране в биоразнообразие.

ЕК заяви, че защитата и възстановяването на добре функциониращи екосистеми вследствие на коронавирусната пандемия е „ключ за повишаване на нашата устойчивост и предотвратяване на появата и разпространението на бъдещи заболявания“.

Някои еколози обаче са скептично настроени към мерките, твърдейки, че те не са достатъчни. „Добре е да видим амбиция за разширяване на защитените територии, засаждане на повече дървета, намаляване на употребата на пестициди и за завръщане на застрашени видов“, казва Пол де Cилва, природозащитник от „Приятели на Земята“. „Има огромен смисъл от дежа вю на тази последна стратегия, защото много от същите амбиции бяха заложени, но не и изпълнени от предишни планове за природата.“

Де Силва смята, че Европа се нуждае от „подходящ план за действие“, а не от „друга стратегия, изпълнена с топли думи“, която трябва да включва ангажимент за преминаване от интензивно земеделие към интензивно опазване на природата.

„20 милиарда евро годишно за опазване и възстановяване на природата са скромни в сравнение с огромните разходи за бездействие досега“, казва той, но дори това ще бъде пропиляно, ако „парите на данъкоплатците продължават да се дават за вредни дейности“.

Правно обвързващите цели за възстановяване на природата няма да бъдат подробно очертани до 2021 г., но след като бъдат финализирани, ЕК се надява да постави ЕС във водеща позиция в света за справяне с критичната загуба на световното биологично разнообразие.

 

Източник: Euronews.