Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

30% от ресурса на програмата за саниране ще бъде резервиран за малките жилищни кооперации

саниране
Програмата за енергийна ефективност на жилищата ще се финансира с 1.4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост.

Това съобщи в Стара Загора заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. И информира, че шест пилотни гишета за обслужване на гражданите ще бъдат разкрити в страната до края на годината. А догодина към тях ще се присъединят и всички 28 областни информационни центъра. Те ще поемат цялостното информационно обслужване, като ще предоставят информация за всички видове програми и мерки, които подкрепят енергийната ефективност.

Зам.-министърът подчерта също, че 30% от ресурса на програмата ще бъде резервиран за саниране на малките жилищни кооперации с между 3 и 36 апартамента.

Иванова призова гражданите да бъдат активни. Още сега да започнат с избора на фирми за изготвяне на технически паспорт и енергийно обследване на сградите, което по изискване на ЕК е за сметка на гражданите. „Сумите, които ще трябва да отдели всеки апартамент не са толкова високи на фона на текущите цени на енергоносителите. Освен това сега ще има много по-ефективни мерки. Те ще доведат до допълнителни спестявания и тази инвестиция ще се изплати бързо“, каза Иванова. За разлика от предишната програма за саниране, този път отпада правилото „първи по време, първи по право“. Ще има конкурентен подбор на проектите. Предложени са и промени в Закона за управление на етажната собственост. Те предвиждат решенията на етажната собственост за участие в програмата да се взимат със съгласие 50% на собствениците.

„Близо 2 млрд. лв. от еврофондовете ще се инвестират в региона на Стара Загора

Това съобщи още в Стара Загора зам.-министър Иванова, където представи възможностите за развитие на региона чрез новите европейски програми, управлявани от министерството. По думите й до края на годината се очаква Европейската комисия да одобри Фонда за справедлив преход. По него страната ни ще получи около 2,5 млрд. лв. за развитие на регионите, засегнати от мерките за декарбонизация в изпълнение на „зелената сделка“ – областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Иванова обясни, че в момента, в координация с ЕК и Министерство на енергетиката, се изготвят Териториалните планове за справедлив преход за трите региона. В тях ще бъдат разписани мерките и проектите, които ще се финансират. Плановете ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и гражданите от трите области ще могат да дадат коментари и препоръки. „При одобрение на програмата до края на годината ще може да се кандидатства с проекти от началото на 2023 г.“, посочи зам.-министърът. Тя допълни, че се планира област Стара Загора да получи над 50% от средствата, а другата половина ще е за останалите два региона.

Стара Загора ще има достъп до близо 276 млн. лв. за изпълнение на проекти за градско развитие.

Средствата са по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. като градът се състезава за финансиране с Пловдив и Бургас. Трите центъра могат и да си партнират за обекти от общ интерес. По-малките градски общини в Югоизточен район, където попада област Стара Загора, ще бъдат финансирани с 364 млн. лв.

Регионът ще има достъп до финансиране по пет европейски програми за транснационално и междурегионално сътрудничество. Те ще подкрепят мерки за подобряване на конкурентоспособността, иновациите, прехода към възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда, достъп до заетост и образование и др.

В срещата участваха зам.-областният управител на Стара Загора арх. Банко Банов, представители на общините, неправителствени организации, бизнеса, граждански сдружения и др.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
сгради 15.06.2022

Всички жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране

Големи, малки и съвсем малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране. Това обяви заместник-министърът на регионалното […]

Прочети още
30.05.2022

Енергийно бедните търсят решение за високите цени на енергията в санирането

В условията на енергийна и икономическа криза, обновяването на сградите отново е на дневен ред като най-устойчивата и ефективна мярка […]

Прочети още