3D графити преобразяват обикновени сгради (снимки)


Италиански художник под псевдонима Peeta превръща сгради в поразителни оптични илюзии като рисува абстрактни форми върху тях. Художникът рисува стенописи, които изглежда сякаш се разтварят, преобразяват и се променят, тъй като илюзиите зависят от ъгъла на гледане. „Когато рисувам по стени, моята цел е винаги да създавам диалог със структурните и културни параметри на околния контекст и архитектурата”, казва Peeta в официалния си уебсайт.

Снимката по-горе е на сграда на улицата в Манхайм, Германия. Peeta рисува за стенописния проект Stadt.Wand.Kunst от 2019 г. и използвайки различни нюанси на синьо, сиво и бяло, той успява да създаде илюзия за смяна на формата. „Обикнах тази сграда от самото начало и се опитвах да комбинирам мултидисциплинарните умения, за да я трансформирам, запазвайки първоначалния вкус“, споделя художникът в Instagram.

„Успявам да рисувам стена за един ден, но ми трябват 20 дни, за да нарисувам фасада. Напоследък най-често съм участвал в широкомащабни проекти за стенописи (100-300 кв.м.), така че средното време, което ми е необходимо, за да ги изпълня, е 10-15 дни ”, разказва италианският художник.

 

„Постоянно вървейки успоредно с моята стенопис и живописна дейност, ролята на скулптурата е от съществено значение за моето цялостно творчество, тъй като представлява за мен пряк контакт с триизмерността, което ми позволява да разбера правилата на светлината и сенките и да ги възпроизвеждам“, допълва художникът.

Източник: Bored Panda