Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

3D принтирана пяна може да замести бетона

пяна

Екип от отдела за цифрови строителни технологии (DBT) към Университета в Цюрих (ETH Zurich) и компанията за възобновяема изолация FenX създадоха 3D-принтирана пяна като алтернатива на бетона.

Иновативният материал е направен от рециклирани отпадъци и може да бъде отпечатан в уникални форми, които са по-леки и имат по-добри изолационни свойства от нормалния бетон. Той демонстрира възможността за производство на геометрично сложни елементи, които преди са били неосъществими и значително по-скъпи за производство с конвенционални методи.

FoamWork изследва как 3D принтирането с пяна може да бъде използвано за производство на уникални форми за временен и рециклируем кофраж при отливане на бетон. Според екипа получените минерални композитни елементи могат да спестят до 70% бетон, по-леки са и имат подобрени изолационни свойства.

Екипът представя прототипния материал като следващ геометрията на оребрена плоча с размери 2х1,3 м с точкови опори във всеки ъгъл. Всички елементи от пяна са произведени с помощта на роботизирана ръка, след което се поставят ръчно в дървен кофраж преди отливане на бетона, армиран с влакна (UHPFRC).

След втвърдяване дървеният кофраж се отстранява от прототипа и конструктивният строителен елемент е завършен.

пяна

Този нов подход за производство е предвиден да повлияе значително на отговорното и устойчиво потребление на ресурси и енергия в строителната индустрия. Формите от пяна могат да се използват като приложения, които остават на място или да бъдат премахнати и рециклирани за принтиране на следващия кофраж.

3D пяна
Снимки и източник: DBT /Patrick Bedarf

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
бетон 15.10.2021

Учени създадоха нов строителен материал – от въздух и рециклиран бетон

Екип от университета в Токио създаде калциево-карбонатен бетон – нов вид материал, съставен от отпадъчен бетон и въглероден диоксид, улавян […]

Прочети още
яйчени черупки 15.09.2021

Създадоха първите в света плочки от рециклирани яйчени черупки

Първите в света стенни плочки изработени от резиклирани яйчени черупки вече са факт. И да си признаем, тази дизайнерска иновация […]

Прочети още