3D принтиранетo ще се превърне в двигател на следващото индустриално поколение


Добре дошли в света на 3D принтирането!

То може да звучи като далечна и недостъпна техника, но на практика се оказва, че е за (почти) всеки. Възможностите пред 3D сътворението са практически неизчерпаеми: в главата ви се ражда нов дизайн, скицирате го с помощта на съответния софтуер и след това го принтирате 3-измерно, без дори да се замисляте дали отделните елементи си пасват, как се свързват помежду си и изобщо ще можете ли да ги нагодите. С тази гениално проста стратегия всеки може да направи почти всичко. Ще дойде ли денят, в който индивидуалният дизайн напълно ще измести масовата продукция?

Още сме далеч от този момент, но 3D принтирането като технология се разви изключително бързо през последните години. До неотдавна машините, които можеха да го извършват, бяха истински гиганти, тромави и баснословно скъпи. Днес триизмерните принтери вече са малки и много по-достъпни. И все по-уверено се настаняват не само в офиси, но и по домовете.

3D принтирането вече навлиза в множесство различни сфери като инженерство, медицина, бизнес и икономика, наука, образование, архитектура, дизайн, мода и други.

Но какво всъщност представлява 3-измерното принтиране?

Мислете за него като за добре познатата ви факс машина, която ви позволява да правите копия на неща, без оригиналът да присъства физическиЕдин принтер се състои от две основни части: скенер и принтиращо устройство. 3-измерният скенер „прочита“ зададения дизайн, след което подава инструкции на принтера, който пресъздава обекта в 3-измерна форма. Тъй като цялата информация е цифрова, промените се нанасят много по-бързо, което позволява максимална прецизност при принтирането.

В зората на 3D принтирането изработката на един предмет отнема повече от 12 часа, единственият материал, който може да се използва за моделите, е пластмаса, а много малка част от произведеното е наистина функционално. Днес това е забравена история от романтичните времена.