3D принтирани къщи за Марс спечелиха конкурс на НАСА


AI SpaceFactory от Ню Йорк спечели конкурс на НАСА за 3D принтиране на къщи подходящ за Марс или Луната, които да бъдат построени автономно. Многофазното предизвикателство е предназначено да усъвършенства строителните технологии, необходими за създаване на устойчиви жилищни решения за Земята, с общо 3,15 млн. долара награден фонд.

Печелившата конструкция на AI SpaceFactory, озаглавена Marsha, намалява необходимостта от строителните машини, които да покриват непознат терен чрез прикрепена телескопична рама, което й позволява да стои неподвижно докато се строи.

Marsha е наследила дизайна си от екологичната Tera – проект-кампания, която сега е потенциален катализатор за промяна в строителните процеси на Земята.

Habitat Challenge на НАСА бе спечелен от AI SpaceFactory, които прибират награда от 500 000 долара. Преди да спечели компанията е прекарала четири дни в ожесточено състезание с университета в Пенсилвания.

Създавайки подслони от рециклируеми материали, които биха могли да се намерят на дестинации в дълбокия космос като Луната и Марс, структурите трябваше да представляват една трета от архитектурния им дизайн.

Приоритизирайки минимална човешка намеса, роботизираните техники на всеки екип трябваше да позволят по-устойчиви и автономни технологии за проучвателни мисии в бъдеще.

„Крайният етап от това състезание е кулминация на изключително упорита работа от ярки, изобретателни умове, които ни помагат да напреднем в технологиите, необходими за устойчиво човешко присъствие на Луната, а след това и на Марс“, казва Монси Роман, мениджър на програмата Centennial Challenges на НАСА.

Деканът на Caterpillar College of Engineering and Technology, Лекс Акерс казва: „За тези два екипа е впечатляващо постижение да демонстрират тази разрушителна и страхотна технология за 3D печат в такива мащабни размери.“