3XN проектират супер енергийно ефективен университет


След оспорван международен конкурс датската архитектурна фирма 3XN спечели възможността да проектира новата многофункционална сграда на университета в Нов Южен Уелс (UNSW). Това е проект, за който архитектите казват, че ще има „фокус върху устойчивостта и околната среда.“ Многофункционалната сграда ще служи като жив портал на кампуса близо до скоро отворената жп гара. Сградата ще подчертае здравословната вътрешна среда с внимателно подбрани материали, пасивно охлаждане и обилна дневна светлина.

Многофункционалната сграда на UNSW бележи първия австралийски проект за образователна база в историята на 3XN, които непрекъснато разширяват портфолиото си в чужбина. Замислен като сърцето на кампуса на UNSW, дизайнът на сградата съчетава хоризонтален елемент с други по-ниски помещения, за да създаде L-образен обем, който е още по-отличителен заради стъпаловидната фасада.

„Нашата концепция за тази сграда е наистина специална с това, че предлага нова учебна среда за интердисциплинарно сътрудничество и вдъхновение“, се казва в изявление на проекта. „Студентите ще могат да наблюдават и да се учат един от друг по нови начини благодарение на концепцията за отворен дизайн.“

Предвид близостта на сградата до планирана железопътна гара, проектът ще включва голям площад и зелена площ, където да минава увеличеният пешеходен трафик. Вътре сградата ще включва шест различни учебни пространства, общи ученически съоръжения, пространство за събития и изложби, работни места, помощни съоръжения и допълнителни удобства. Използвайки пасивни слънчеви стратегии, дизайнът също така ще има за цел да минимизира разходите, използването на вода и поддръжката.