Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

4 години делят Сингапур от новия му научен център, проектиран от Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects (ZHA) и Architect 61 официално представиха информация около проектните планове за новия научен център в Сингапур (в района Джуронг).

Според информацията новият комплекс ще се простира на 52 460 квадратни метра. Целта е да се превърне в модерен STEM център, в който обучението в областта на насърчаващ технологиите, математиката и инженерството, да бъде по-достъпно. В сградата е предвидено да се помещават редица специализирани пространства, които да бъдат домакин на образователни програми и интерактивни преживявания.

Сградата е проектирана така, че да изглежда сякаш се носи над околния парк.

Новият научен център се състои от пет взаимосвързани правоъгълни обема, които безпроблемно се интегрират с естествения пейзаж на градините на езерото Джуронг. Всеки от дворовете е стратегически проектиран да предлага безпрепятствена гледка към езерото и да води от съседната метростанция към пагодата в Китайската градина.

Имотът разполага с различни вътрешни, външни и покривни пространства, предназначени за обучения и/или обществени събития.

Новият научен център ще включва и нова обсерватория.

Лаборатория за цифрово производство с инкубаторни програми е включена, за да подхранва предприемаческите стремежи на младите изобретатели и изследователи. Пространството също така предоставя различни изложбени галерии, съоръжения, архиви и зони за обслужване, за да насърчи повече практически обучения.

При проектирането архитектите са предвидили високоефективно климатизиране на пространството с интелигентна система за управление на сградата. С нея имат за цел да намалят консумацията на енергия с над 40%.

Новият научен център в Сингапур, проектиран от Zaha Hadid Architects, се очаква да отвори врати през 2027 г. Датата съвпада с 50-ата годишнина на научния център и отговаря на Сингапурския зелен план 2030.

визуализации: Negativ/Zaha Hadid Architects
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
19.10.2022

Топ 100 на най-скъпите за строителство градове: Лондон отново води класацията

Да строиш в България се оказва сравнително евтино, но не и колкото в Турция и Гърция. Лондон отново заема челното […]

Прочети още
градина 19.04.2022

Най-красивата градска градина в света

Gardens by the Bay със своите супердървета, превърнали се в една от емблемите на Сингапур, е най-красивата градска градина в […]

Прочети още