Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

4 къщи в руините

Тенеси Уилямс e казал, че най-голямото разстояние между двама души е времето. Същото би могло да се отнася и за разстоянието между сградите обаче. Провокирани от една от последните новини в страната – за поредно свлачище, почти разрушило дома на възрастна жена, избрахме да ви представим 4 нови къщи, вдъхнали живот на стари руини.

Руини дебнат навсякъде… В малки и големи страни, в градски и селски пейзажи, в забравени полета и покрити с гъсти гори участъци. И без значение откъде и откога са, те са физическите напомняния за това, което някога е било.

Ето как стари сгради, подложени на неизбежните сили на времето и разпада, са се превърнали в обект на вдъхновение за архитектите:

Викторианската къща

Рушащите се стени на викторианска индустриална сграда във Великобритания се превръщат в стара обвивка на нова сграда. Те са използвани като рамка, в която да се положи нова стоманена конструкция Cor-Ten. Отвореното пространство на къщата е добро решение за частна резиденция на хора на изкуството например.

Проектът е на Devocate Studio.

руини

снимка: e-net/Devocate Studio

снимка: e-net/Devocate Studio

Бялата къща 

Останки от къща от 18-ти век. Собствениците решават, че не искат нов дом, но не искат и да възстановят някогашни. Затова резултатът е очевиден – нов дом, в стари руини. Оригиналните стени са стабилизирани, но запазват характерните си пукнатини. За новия строеж са използвани и всички материали, намерени на място.

Проектът е на WT Architects.

къща в руини

снимка: e-net/WT Architects

снимка: e-net/WT Architects

 

Niop Hasienda в Мексико

Студио AS Arquitectura превръщат останките от стари стопански постройки и текстилен цех в нов модерен коплекс. Тук има бутиков хотел, бална зала, къщи под наем, ресторант, частни вили и ивент център. 

ruini

снимка: e-net/AS Arquitectura

руини къщи

снимка: e-net/AS Arquitectura

снимка: e-net/AS Arquitectura

Къщата в Мелгасио, Португалия

Образец за съпоставянето на новия дом в старата структура. Малката каменна къща в Северна Португалия, някога е побирала 11-членно семейство. Днес представлява красив дом с площ от 349 кв.м. 6 години отнемат на архитекта Нуно Брандао Коста да реализира проекта.

къща в руини

снимка: André Cepeda

руини къщи

снимка: André Cepeda

Вижте още:

Футуристичен дом се крие сред руини от 18 век