4 трика за подреждането на мебели


Подреждането на мебели може да бъде по-трудно отколкото изглежда на пръв поглед и всеки, който някога е прекарвал часове в преустройство на една стая, знае. Възможно е обаче да уредите работата си без много кръв, пот и сълзи. Представяме ви няколко трика, които трябва да знаете, за да подредите мебелите като професионалисти.

Изберете топчка на фокус

Един от най-лесните начини да разберете как да създадете оформление за стаята е чрез подреждане на мебелите около фокусна точка. За освежаване в интериорен дизайн, „фокусна точка“ е първото място, което очите на човека ще видят, когато влязе в стаята. Предполага се, че това е нещо, което привлича вниманието.

В идеалния случай фокусната точка вече ще бъде съществуваща характеристика в стаята. Може да е нещо като прозорец – особено ако има зашеметяваща гледка, камина или някакви вградени рафтове. Въпреки това, ако в стаята няма архитектурна характеристика можете да създадете и своя собствена като окачите изкуство или използвате мебел за изявление.

След като имате фокусна точка в пространството, следващата стъпка е да подредите мебелите си по такъв начин, че да се подчертае това пространство. Подредете основните мебели и по-специално местата за сядане така, че да са ориентирани към фокуса. Ключът е да се осигурят визуални улики, които да помогнат да привлечете очи в правилната посока.

Избягвайте стените

Първата грешка, която хората правят, когато става въпрос за подреждане на мебели е поставяне на всичките им места за сядане срещу стените. Обикновено това се прави, за да изглежда стаята по-просторна. Но вие всъщност съвсем не правите това, а създавате пещера от мъртво пространство в средата на стаята, което прави стаята  незавършена.

Вместо това е важно да се отдалечите от стените. Вместо да тласкате мебелите си колкото се може по-далеч един от друг, свържете ги, за да създадете интимна обстановка. Това не само ще помогне на стаята да изглежда като професионално организирана, но също така ще спомогне за улесняване на разговора и ще предизвика цялостното гостоприемство в пространството.

Мислете за движението в стаята

Следващото нещо, което трябва да имате предвид е движението. Както може да се досетите, „трафикът“ се отнася до начина, по който хората се движат из стаята. В идеалния случай ще искате хората да могат да се ориентират из стаята без да се блъскат в някакви мебели по пътя си.

За да разберете какъв е трафикът, започнете със създаването на бърз етажен план за стаята. Набележете си посоки, за да оформите пътеки, всяка от които идва от входа към стаята и отивате в друга. След това добавете мебели около пътеките. След като откриете комбинация, която работи, опитайте и друг вариант като пренаредите мебелите.

Обмисляйте покупките предварително

И накрая, най-доброто нещо, което можете да направите, за да постигнете успех е да планирате нови покупки предварително. В края на краищата няма нищо по-лошо от това да сложите трудно спечелените пари в ново обзавеждане, само за да откриете, че не се вписва в пространството. Подгответе се за новите си придобивки като отделите време да разберете как ще работи в стаята.

Започнете с мисълта как ще подредите мебелите, когато новата мебел се включи в микса. Измерете колко място ви трябва. Всъщност, измервайте по два пъти. След това се уверете, че имате достатъчно пространство, за да се движите с лекота.

източник: freshome.com