40+ снимки от бункерите на супербогатите


Много неща са се променили от 21 декември 2012 г., когато около 10% от хората вярваха, че светът ще свърши, но страхът си остава. В момента най-застрашителни са последиците от изменението на климата стават все по-чести и по-тежки като заплашват уязвимите райони с наводнения, урагани и нетърпими горещини. Машините са станали по-интелигентни, което кара някои да се тревожат за бъдещето на човееството. А възможността за глобалната ядрена война става все по-голяма, след като Северна Корея продължава да напредва в своята програма за ядрени оръжия.

Предвиждането на един от тези невероятни сценарии може да е невъзможно, но подготовката за тях не е, ако сте член на този 1% от най-богатите хора по света. Разходете се из „бункерите на милиардерите“, които биха могли да приютят богаташите по време на апокалипсис.

Vivos Group, компания, базирана в Дел Мар, Калифорния, изгражда „глобална подземна мрежа за подслон“ за клиенти от висок клас.

Най-изисканото им съоръжение, известно като Europa One, се намира под планина в село Ротенщайн, Германия. По време на Студената война мястото се е използвало за съхранение на съветската военна техника, според уебсайта на компанията.

Имотът е проектиран да издържи на ядрен взрив от близко разстояние, авиокатастрофа, земетресение, наводнение или военна атака.

Когато дойде денят, компанията предвижда жителите да пристигат в Германия с кола или самолет. Оттам Vivos ще ги транспортира чрез хеликоптер до техните защитени жилища.

Всяко семейство е разпределено по 230 квадратни метра, но има възможност да разшири жилището си до 460 квадратни метра

Има само 34 частни жилищни помещения, така че мястото е ограничено. Но цената вероятно ще попречи на повечето хора да купуват. Частните апартаменти започват от 2,5 милиона долара и идват напълно обзаведени, полу-частни апартаменти започват от около 40 000 долара на човек.

Пълната подземна конструкция се простира на почти 21 300 квадратни метра.

Ако милиардерите не могат да намерят място в Europa One, има и xPoint, намиращ се Южна Дакота. Това място е почти с размерите на Манхатън.

Цялата сграда се състои от 575 бункера, всеки с достатъчно място за 10 до 24 души.

Всеки бункер е с размери около 200 квадратни метра.

Бункерите започват от 35 000 долара, но жителите също ще трябва да платят 1000 долара годишен наем. Това вероятно ще изисква известни спестявания, за времето когато не е безопасно да се излиза навън.

От жителите се очаква да носят единствено дрехи и лекарства.

Бункерите са рекламирани и сравнявани с престо в 4-звезден хотел.

xPoint се предлага със собствени електрически и водни системи, така че жителите могат да оцелеят поне една година без да се налага да излизат навън.

В изявление компанията заяви, че интересът към приютите е „рязко скочил през последните няколко години“. Уебсайтът казва, че почти всичко е разпродадено вече.

Не всички членове на Vivos са част от елита, казват от компанията, „а по-скоро добре образовани, обикновени хора с ясна осведоменост за настоящите глобални събития.“

Survival Condo Project от друга страна е резервиран само и изцяло за супербогатите

Точното местоположение на бункера се пази в тайна

15-етажното съоръжение е изработено от пенсиониран ракетни силози, чието строителство струва 20 милиона долара.

В интервю за Ню Йоркър, главният изпълнителен директор на компанията, Лари Хол, каза, че неговото съоръжение представлява „истинска релаксация за ултра-богатите“.

Апартаментите са сравнително малки – около 170 квадратни метра.

Всички етажи са свързани с високоскоростен асансьор.

Но условията вътре са далеч от непоносими. Съоръжението разполага с фитнес зала, център за игри, парк за кучета, класна стая и 22-метров басейн

Към миналата година апартаментите бяха обявени за по 3 милиона долара. Компанията също така продава апартаменти и за около 1.5 милиона долара.

При кризисен сценарий жителите трябва да получат разрешение от борда на директорите на компанията, преди да напуснат помещенията.

В съоръжението има място за едва няколко семейства или около 75 човека общо.

Източник: businessinsider.com