41 държави ще участват на Евровизия 2021 в Ротердам


41 държави потвърдиха участието си на конкурса за песен Евровизия 2021. Събитието ще се проведе на 18-и, 20-и и 22-ри май в Ротердам, а трите конкурсни вечери ще бъдат излъчени на живо по БНТ 1 от 22:00 ч.

До момента 20 артисти са получили втори шанс да представят страната си на най-голямата музикална надпревара в света. Сред тях е и артистът на България Виктория Георгиева.

Още през май месец Българската национална телевизия потвърди участието на Виктория, която трябваше да пее за България на Евровизия 2020. Тя ще получи втора възможността да се качи на сцената на конкурса и да представи страната ни пред близо 200 милиона зрители. Според анализатори и букмейкъри, песента и “Tears Getting Sober” беше големият фаворит за победа на отмененото 65-о издание на конкурса. Премиерата на песента, с която Виктория ще представи България догодина, е планирана за месец март 2021 г.

Пълен списък с потвърдените участници до момента:

Австралия: Montaigne
Австрия: Vincent Bueno
Азербайджан: Efendi
Белгия: Hooverphonic
България: VICTORIA
Чехия: Benny Cristo
Грузия: Tornike Kipiani
Гърция: Stefania
Израел: Eden Alene
Латвия: Samanta Tīna
Малта: Destiny Chukunyere
Молдова: Natalia Gordienko
Нидерландия: Jeangu Macrooy
Румъния: Roxen
Сан Марино: Senhit
Словения: Ana Soklič
Испания: Blas Cantó
Исландия: Daði og Gagnamagnið
Швейцария: Gjon’s Tears
Украйна: Група Go_A

В средата на септември Европейският съюз за радио и телевизия и трите национални телевизии на Нидерландия обявиха 4 възможни сценария, чрез които гарантират провеждането на конкурса през 2021. При влошена епидемиологична обстановка, организаторите планират провеждане на конкурса чрез въвеждане на специални мерки, сред които са социална дистанция в залата и дистанционни изпълнения на живо от специално изградени студиа. Окончателният избор за това как точно ще се проведе конкурса предстои да бъде взет в началото на следващата година.

Вижте още:

Софийската опера затваря заради COVID-19

В сърцето на кънтри музиката с Доли Партън