Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

5 лесни стъпки за по-добра концентрация, докато работите от вкъщи

вкъщи

Да… работата от вкъщи продължава за голяма част от нас и в това има както предимства, така и недостатъци. И без да преувеличаваме, едно от най-големите предизвикателства, пред което всеки един от нас (работещите от вкъщи) е изправен, е да остане фокусиран и да запази концентрацията по време на работния ден.

И макар това да ви се струва понякога като „мисия невъзможна“, обещаваме ви, че ако спазвате нашите (лично проверени!) стъпки за по-добра организация и концентрация на работния процес от дома, след по-малко от седмица ще усетите ефекта 🙂

5. Записвайте целите и задачите си за деня!

Да… добрият стар трик със списък на задачите е задължителен. Когато напишете черно на бяло какво трябва да правите, това ще ви помогне да не се разсейвате и да не се лутате между работата, която трябва да свършите в рамките на деня.

Има пет категорични ползи от поставянето и записването на цели. Това ви прави по-мотивирани; задават фокус на действията ви; помагат да се организирате по-добре; позволяват ви да измервате резултатите и не на последно място – повишават самочувствието ви от добре свършената работа.

4. Създайте си лично работно пространство

Забравете за работата от дивана или от леглото! Да, звучи супер примамливо, но няма как да помогне на продуктивността ви. Напротив, ще забави процесите и дори може да удължи работния ви ден. А вие не искате това, нали?!

вкъщи

Опитайте да си обособите специално офис пространство – светло, уютно и тихо… Ще усетите промяната и положителния ефект от това решение незабавно.

3. Поддържайте чиста средата, която обитавате

Да, да… Заради ограниченията от вируса, защото искате да се предпазите и т.н., понякога не напускате дома си цяла седмица и никой не ви посещава, та…. не виждате смисъл да чистите постоянно. Стоп! Грешите! 🙂 Подреждането на дома може да ви звучи глупаво и излишно, но помага. Чистата среда помага за „чиста и свежа“ глава, която ще ви помогне да се концентрирате по-добре и да изпълните задачите си по-бързо.

2. Не забравяйте почивката

Почивката е много важна, ако искате да бъдете ефективни и съсредоточени. Напуснете работното си място – без значение дали ще отидете в друга стая или (още по-добре) ще се разходите навън, не пропускайте почивката. Това ще ви освежи, ще успокои натрупаното напрежение от работния процес и ще ви вдъхне свежи сили за останалата част от деня.

Почувствали се напълно заредени, можете да продължите с работата. 🙂

вкъщи
Работата от вкъщи изисква и почивка. Снимка: gettyimages

П.П. Освен почивката, не пропускайте и да се храните пълноценно – с „истинска“ храна, а не с чипс или солети, докато отговаряте на поредния имейл.

1. Приготви се за работа така, както го правехте и докато ходихте в офиса

Добро утро! Знаем, че нищо не е по-изкушаващо от това да се разхождате цял ден по пижама. Особено, ако нямате онлайн видео срещи. Но за съжаление това също ви пречи, макар и да не го осъзнавате (или да не искате да си го признаете). Нарушава мотивацията и продуктивността ви и забавя работния процес. Подсъзнателно мозъкът остава в режим „релакс“, вместо да се настрои, че трябва да се работи.

Затова… утре се събудете 15-20 минути по-рано. Облечете се „прилично“, изпийте си сутрешното кафе на спокойствие и чак след това си дайте страт на работни ден! 😉

снимка: gettyimages

Вижте още: