Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

5 начина да накараме стаята да изглежда по-голяма

В малката стая всичко е важно и с няколко прости трика можете да я накарате да изглежда много по-голяма отколкото всъщност е. Малките стаи често създават усещане за неудобство и задух. Цветовите методи, обзавеждането на мебели и интелигентното осветление са сред основните неща, които ще разгледаме тук.

Леки цветове и интелигентни контрасти

Освен всичко останало цветът в стаята влияе и върху вашето настроение, така че е много важно да подберете правилния цвят. Ето как да използвате цвета, за да направите стаята да изглежда по-голяма.

Общоизвестен факт е, че светлите цветове правят стаята да изглежда по-голяма и по-ярка. Светлите стени са по-отразяващи, което прави пространството да се чувства по-отворено и проветриво, което помага да се максимизира ефекта създаден от естествената светлина. Тъмните цветове, от друга страна, са склонни да абсорбират светлината, което прави стаята по-малка.

За оптимален ефект изберете меки тонове на бели, сини и зелени нюанси и винаги помнете, че по-светлите стаи изглеждат по-големи и по-привлекателни. Опитайте да направите стенописите и корнизите си в по-светъл цвят от стените си. По този начин стените ще изпъкват по-назад, което прави стаята ви да изглежда по-голяма.

Игра със светлината

Допускането на естествена светлина в стаята отваря интериора и го прави по-голям. Ако нямате много естествена светлина, можете да добавите някои креативни ефекти, използвайки осветителни тела. Ще бъдете изумени как това малко допълнение може да направи голяма разлика.

Ако имате достъп до естествена светлина гледайте прозорците да са чисти, за да може да влиза повече светлина. Можете също така да поставите растения или цветя близо до прозорците и използвайте лампи, за да осветите пространството. Този ефект ще засили усещането за простор, свежест и пространство.

Всичко на мястото си 

Поддържайте стаята си подредена и организирана. Няма нищо, което да направи малко пространство да се усеща още по-малко от натрупаните и разхвърляни вещи. Неща добре подредени и изложени на показ могат да направят пространството да изглежда по-подредено и отворено. Препълненото помещение се равнява на по-малка стая.

Не покривайте стените си с много снимки. Една голяма картина работи по-добре от група малки картини. Ако се случи да имате прекалено много и всичките заслужават внимание, то може без да искате да направите стаята да изглежда претъпкана.

Когато декорирате малка стая, измислете си точка на фокус – една област, която ще привлече окото. В трапезарията това вероятно ще е масата. В спалнята най-вероятно ще е леглото. Направете това фокусно място звездата на стаята. Подредете мебелите така, че фокусът да се насочи към тази област и ограничете броя на аксесоарите в останалата част от стаята.

Дръжте пода възможно най-изчистен, без килими в тъмни цветове и с множество шарки. Това е един от най-важните начини да придадете усещане за простор. Извадете големи килими, за да създадете илюзията за повече пространство.

Хитро поставени огледала

Огледалата могат да направят стаята ви да изглежда по-голяма. Използвайте фокусна точка и наклонете огледалата си към нея, за да дадете илюзията за дълбочина. Огледалата отразяват естествената и изкуствената светлина, за да направят помещението по-светло през деня и нощта.
Поставеното огледало близо до прозорец, което да отразява външния свят, е особено ефективно. Огледалата дават на помещението ви по-отворено усещане. Можете да използвате и огледални шкафове, ще постигнете същия ефект, ако нямате място за отделно огледала или не искате да поставяте.
Мултифункционални и компактни мебели
Понякога мебелите могат да заемат много място. За да избегнете това, използвайте мултифункционални мебели, като например сандък, който може да се използва като масичка за кафе, разтегателен диван или легло с чекмеджета за съхранение отдолу. Използвайте разтегателна маса за хранене, сгъваеми маси, които могат да бъдат прибрани, когато нямате нужда от тях.

Поставете по-големи мебели по стените, за да увеличите максимално свободното пространство. Оразмерете мебелите си така, че да съответстват на размерите на стаята, и не блокирайте пътеките. Ако мебелите и аксесоарите блокират изгледа в стая, тя ще изглежда стеснена.

Поне някои от мебелите трябва да имат същия цвят като стените. Дори по-големи предмети ще започнат да се сливат, разширявайки стаята.

Най-дългата права линия във всяка стая е диагоналът. Когато поставите мебелите си под ъгъл, това води поовече усещане за отворено пространство. Като бонус често получавате допълнително място за съхранение отзад в ъгъла.

Високите мебели могат да направят тавана да изглежда по-нисък, отколкото всъщност е. Уверете се, че има достатъчно пространство и между мебелите. Изберете диван и столове с без подлакътници и високи крака. Това позволява светлината да се филтрира под мебелите, което прави стаята да изглежда по-лежерна. Стъклените маси също ще ви помогнат да отворите пространството.

Вижте още:

28 идеи за интериорния дизайн (част 2)

46 идеи за дизайнерска баня