5 неща, които правят чистенето супер трудно


Искаме да разкрасим дома си и той да бъде още по-уютен, интересен и красив. Харесваме си декорации, цветове, материали, черпим идеи, но колко често се замисляте как тези неща ще се чистят? Да, по-отдадените домакини от вас със сигурност ще се замислят. Понякога рискът е премерен, но друг път даже не знаем какви главоболия може да ни създаде нещо съвсем обикновено. Тук сме събрали и описали неща, които биха изглеждали страхотно у дома, но също така ще изискват екстра усилия при почистване.

Лъскави и огледални материали

Лъскавите иноксови уреди, красиви метални аксесоари, лъскави дръжки и други са доста привлекателни и наистина изглеждат добре. Но точно тези метални полирани предмети имат нужда от доста грижи и почистване. Най-големият проблем са мазните отпечатъци от пръсти, които неизбежно се появяват ежедневно. Също така, за да накарате лъскавата повърхност наистина да блести и да краси дома ви, трябва да се отдадете на доста сериозно търкане.

Ако сте решили да сложите големи огледала, за да направите дома си да изглежда по-светъл и широк имайте предвид, че прах, отпечатъци и всякакви други неща ще полепват и ще дразнят окото. Да, наистина това е добро интериорно решение за малки пространства, но имайте предвид и времето за почистване.

Множество процепи, фуги и извивки

Всеки път, когато имате куп елементи като фуги на малки почки, мозайки, шкафове с детайли, малки процепи и т.н., има по-голяма възможност за замърсяване, която трудно може да бъде почистена. В кухнята, мивките монтирани върху нивото на плота са голям проблем. Дребни плочки и мозайки в банята и по стената в кухнята предполагат множество дребни фуги. Ако все пак сте избрали малък размер плочка, то поне се придържайте към по-тъмен цвят на фугите, за да не си личи толкова мръсното.

Отворените шкафове и етажерки

Да, сега е модерно, красиво е и понякога практично. Но докато си мислите да сте в крак с модата, не забравяйте за тоновете прах, особено, ако сте в града. А, ако шкафовете ви са в бял цвят, тогава си имат тонове проблеми на главата. Също така не забравяйте, че прахта не полепва само по шкафовете, а и по предметите на тях.

Орнаменти

Ех, орнаментите. Те придават величественост, лукс, топлина и дух у дома. Но това усещане за лукс неизбежно идва и със своите последствия – прах. Полилеи с висящи кристали и орнаменти? Красиви старинни шкафове с множество извивки? Или сте решили да вкарате селския дух у вас и използвате декорации като колело от каруца, пънчета и тн.?Помислете си за тоновете прах и мръсотия, които се събират там. Ако сте голям фен и винаги сте мечтали – давайте. Само помнете, че като дойде време за почистване на полилея ще ви чака доста работа 🙂

Грапави предмети и стени

Модерните напоследък голи тухлени стени, индъстриъл дизайни, матови повърхности, каменни декорации – всичко това е повърхност изискваща неимоверни усилия при почистване. Не спорим, че изглеждат добре! Но отново – взимането на такова решение носи със себе си и своите компромиси. В случая този компромис е замърсяването.

По идея на Apartmenttherapy.com