Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

5 от най-впечатляващите архитектурни проекти, които очакваме

От Китай, през Дубай, до Тайпе и обратно – представяме ви 5 от най-впечатляващите архитектурни проекти, които очакваме с нетърпение!

Jiaxing – Китай

Започваме с един от най-новите, буквално “горещи” архитектурни проекти – обществения център Jiaxing, разположен в близост до каналите на известното Южно езеро в китайския град Джиасин.

Архитектите от студио MAD са проектирали центъра с три основни сгради, поставени в кръг и свързани в архитектурна цялост посредством непрекъснат покрив, който да напомня формата на брезент, “развяван” от вятъра. А тревната площ (около 6 декара), която се оформя по средата, е предвидена да се превърне в предпочитам градски парк.

В сградите ще има Музей на науката и технологиите и два центъра за провеждане на различни социални дейности и забавления. За цялостното му завършване ще трябва да почакаме, но вярваме, че резултатът ще си заслужава.

MAD Architects
MAD Architects

Bee’ah – ОАЕ

Очакван проект от Zaha Hadid Architects, който трябва да е готов до края на годината. Концепцията е една от последните работи на покойната вече Заха Хадид. Извитата форма на сградата е предвидена, за да издържа на екстремни метеорологични условия. Т.е. не е самоцелно решение за предизвикване интереса на туристите. 🙂

Zaha Hadid Architects

Коя е първата асоциация, която ви идва на ум, поглеждайки към тази „нечовешка“ архитектура? 🙂

Zaha Hadid Architects

Agora Garden Tower – Тайпе

20-етажна луксозна сграда е еко във всеки смисъл на понятието. Със зелени градини на всеки етаж, брилянтната архитектура на Agora Garden Tower е вдъхновена от формата на двойна ДНК спирала. Визуално, всеки път щом погленете към проекта на Vincente Callebaut Architecte, оставате с впечатлението, че тази извиваща се отдолу нагоре форма се върти на 90 градуса, нали?! И като говорим за еко тенденции, няма защо да се учудвате от факта, че няколко гигантски фотоволтаични сенника са монтирани в горната й част. И разбира се – цялата конструкция ще бъде изградена от рециклирани и рециклируеми материали.

Официалното завършване на сградата се очаква да бъде в края на 2021 г.

Vincente Callebaut Architecte
Vincente Callebaut Architecte
Dubai Pearl – Дубай

Перла в “короната” на архитектурните постижения, Dubai Pearl е с впечатляващите 73 етажа и 4 кули, издигащи се на 300 м височина. Очаквано, тук се помещават първокласни офиси, жилища, заведения за хранене, търговски обекти и места за развлечения. С изглед към остров Палм Джумейра в Дубайската технологична и медийна зона, проектът е замислен така, че да осигури апартаменти за 29 000 души.

Черешката на тортата тук определено е “небесният мост”, който свързва върховете на четирите кули.

След като беше спиран няколко пъти, по последна информация се очаква проектът да бъде напълно завършен през 2023 г.

Dubai Pearl
Dubai Pearl
Ordrupgaard – Дания

Друг проект, който, нядяваме се, че ще бъде официално открит тази година е подземното разширение на музея на изкуствата Ordrupgaard в Дания. Проектът е на Snøhetta и определено е един от един от най-интригуващите, който очакваме още от 2019 г. Новата сграда, която се свързва с музейната галерия, построена от Заха Хадид през 2005 г., е проектирана така, че отвън да се вижда само нейният стоманен покрив, наподобяващ абстрактна скулптура в градината на музея.

Snøhetta
Snøhetta
Да, знаем, че ви обещахме 5 архитектурни проекта, но не можем да не ви споделим и друг проект, който харесваме – курорта Dawang Mountain Resort в Китай! 🙂

Виждали ли сте някога подобен дизайн?! Какви мисли предизвиква у вас идеята за за курорт, построен над стара скална кариера с 200 фута водопад, който „тича“ надолу? Изграден между две скали, супер курортът има закрита ски писта, воден парк и различни атракционни съоръжения, допълнени с хотел, ресторанти и магазини.

Колкото до нас – ако ние трябва да отговорим на въпроса за „мислите“, отговорът би звучал така – „Искаме да тръгнем веднага за Китай, въпреки пандемията!“.

Dawang Mountain Resort
Dawang Mountain Resort
24.01.2021

София влезе в топ 50 най-популярни места в Instagram за 2021 г.

Японската столица е номер едно в класацията на най-популярните места в социалната мрежа в световен мащаб за 2021 г. Ранглистата […]

Прочети още
10.11.2018

15+ жилища, които преди това са били нещо друго

Всички знаем каква е обичайната представа за дом – малка схлупена къщичка, дворец, апартамент, дори каравана или къща на колела. […]

Прочети още