Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

лидер

„Лидерството е сериозен бизнес и това, че не се справяте, може да представлява сериозен риск“, предупреждава Марсел Швантес, създател и изпълнителен директор на компанията Leadership From the Core.

Лидерството най-общо може да се определи като задоволяване на нуждите на хората и тяхното развитие до пълния им потенциал. А когато служителите не се развиват и не задоволяват потребността си да вършат добре работата си, те изпитват нисък морал, спира да ги е грижа и престават да се опитват, казва Швантес.

За да помогне на компаниите да предотвратят тези неприятни последици, още преди „каруцата да се обърне“, Марсел Швантес, дългогодишен лектор, бизнес коуч и доказан професионалист по мениджмънт и лидерство, посочва пет от най-често срещаните лоши лидерски поведения и съветва как могат да бъдат „коригирани“. А именно:

1. Непризнаване на служителите за добре свършената им работа

Gallup е проучила буквално милиони служители по целия свят и е установила, че хората, които получават редовно признание и похвали, увеличават личната си производителност, повишават ангажираността и е по-вероятно да останат в своята организация. Освен това те получават по-високи оценки за лоялност и удовлетвореност от клиентите. Правят по-малко грешки и по-рядко им се случват инциденти на работното място.

2. Неуважение към служителите

Проучване през 2020 г., проведено от ResumeLab за това, което прави някого лош лидер, установи тревожните данни, че 72% от изследваното население са били третирани грубо или неуважително от своя шеф. Освен това близо 70% от анкетираните са били критикувани пред колегите си, като 83% от тях са се чувствали зле от това.

И накрая, и може би най-лошият случай от всички е, че цели 42% от лошите лидери обвиняват другите за своите неуспехи, което 84% от служителите смятат за несправедливо.

3. Неспособност за ефективна комуникация

За ръководителите, които обучавам, комуникационните проблеми са често срещани. Твърде често се изпращат грешни послания.

Под каквато и форма да се появи, лошата комуникация може да повлияе на морала на труда, да разсее служителите ви и да разочарова клиентите ви. И без значение какъв е случаят, едно нещо трябва да е кристално ясно:

комуникацията, независимо дали е междуличностна или организационна, е задължителна за успеха.

4. Липса на почтеност

Когато се вземат съмнителни решения за финансова или лична изгода, служителите разбират. А ако те знаят, то вие сте загубили „битката“ за уважението им. Но ако ръководиш екипа с добър пример и проявяваш почтеност при вземането на решения, това казва много за теб-лидера.

Кой сте като личност в отношенията си с другите, в крайна сметка е това, което ще определи и вашето ниво на успех.

5. Липса на обратна връзка като част от взаимоотношенията мениджър-служител.

Твърде често стандартният годишен преглед на ефективността от страна на мениджъра не води до резултати, нито до положителна обратна връзка.

Като цяло мениджърите просто събират мнения и перспективи без да дават навременна обратна връзка и изведнъж буквално ги „изсипват“ на куп върху служителите си. По този начин начин ги оставят изненадани и объркани, претоварени, а в някои случаи дори и изнервени.

Ако искаме нашите служители да се развиват, защо да чакаме цяла година, за да им предложим помощ?

Това пита Марсел Швантес и подчертава, че обратната връзка е свързана със задаването на въпроси и получаването на полезни съвети и прозрения за непрекъснато пътуване напред към споделени цели.

Отношения трябва да се градят на доверието, отсрещната страна да знае, че може да разчита на помощта на своя лидер при нужда. Когато имаме правилния подход, обратната връзка стимулира хората. Помага им да разберат силните си страни. Показва им начини как да направят следващата стъпка в кариерата си, казва още той.

източник: marcelschwantes.com

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
България 15.09.2021

България – стремглаво надолу в световния индекс за цифровото качество на живот

България слиза с 19 места надолу в световния индекс за цифровото качество на живот DQL. Третото годишно издание на индекса класира […]

Прочети още
Алфредо Паредес 14.07.2021

Лично и различно: Алфредо Паредес след 33 години работа за Ralph Lauren Home

Алфредо Паредес е познат като дългогодишния изпълнителен директор на Ralph Lauren Home, за когото всички твърдяха, че е креативната сила […]

Прочети още