Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

5 пъти са се увеличили „новите“ българи през 2020 г., привлечени от лесния достъп до бизнес и образование

българи

Близо 5 пъти са се увеличили „новите“ българи през 2020 г. в сравнение с 2017-та на годишна база. А само през първите 6 месеца на текущата година те са 8 060 на брой. Според доклада за дейността на Комисията по българско гражданство 16 709 лица са придобили българско гражданство за миналата година като през 2019 г. са били почти двойно по-малко или – 8 887.

Ако се запази възходящата тенденция през цялата 2021 г., увеличението може да е повече от 5 пъти в сравнение с 4 години назад. Това сочат данните от докладите на Комисията, потвърдени и от мнението на юристи.

Забелязва се засилен интерес от страна на лица извън ЕС към получаване на български паспорт, освен от хората с български произход, посочват адв. Николай Василев и адв. Катерина Гушкова. В годината на пандемия много граждани от Великобритания, Хонг Конг, Китай, Турция и Украйна са търсели консултациите им.

„Най-много запитвания идват по линия на релокация на бизнес, закупуване на имоти с инвестиционна цел, пребиваване и гражданство, обобщава адвокат Василев.

Последният случай, по който кантората му е работила е на мъж от Хонг Конг. Той желаел гражданство в страна от ЕС. „Нашата работа е да презентираме България като подходяща. Да убедим клиентите, че това е тяхното място и да извървим трудния административен път заедно с тях“, казва адв. Катерина Гушкова, специалист с дългогодишен опит в областта на стопанското право. Мъжът от Хонг Конг успял да подаде документи за пребиваване по старата редакция на Закона за чужденците – с покупката на държавни ценни книжа /ДЦК/.

„Тази опция позволяваше на чуждестранни лица след инвестиция от поне 1 000 000 лева /или 512 000 евро/ в ДЦК да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това обаче е само началото към получаване на български паспорт“, допълват адвокатите. Но, за да не разкриват конфиденциална информация, те лаконично отбелязват, че при мъжа от Хонг Конг водещият фактор за придобиване на гражданство са били децата му. С български документ на тях им се отварят широки възможности за образование в целия ЕС, а цената му ще бъде като за европеец, посочва адвокат Василев. От пролетта на тази година обаче вече няма възможност за получаване на разрешение за постоянно пребиваване с покупката на ДЦК.

Сега хитът сред чужденците от страни извън ЕС е да участват в колективни инвестиционни схеми и алтернативни инвестиционни фондове.

Адвокат Василев уточнява, че сумата за инвестиция отново е 1 милион лева. За да се придобие българско граждансво обаче се търси удвояване една година след получаване на право за постоянно пребиваване.

В момента актуалните възможности за постоянно пребиваване са:

инвестиции в размер на 2 000 000 лева чрез придобиване на акции или облигации на български търговски дружества, които се търгуват на Българската фондова борса; инвестиции в размер на 1 000 000 лева за придобиване на права по концесионни договори на територията на Република България; или за придобиване на акции в колективни инвестиционни схеми или алтернативни инвестиционни фондове с произход България; инвестиции в Приоритетни инвестиционни проекти. Лица, извършващи дейност по Сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти, също могат да се възползват от тези възможности.

Един от 11 440-те придобили българско гражданство на основание български произход през 2020 г. е Радж Делик, дигитален номад, изпълнителен директор на финансова компания – първата украинска консултантска компания в областта на крипто валутите.

„Винаги съм имал мечта да получа българско гражданство, защото баща ми е етнически българин“, споделя Радж. А аргументите му да стане горд собственик на български паспорт са „железни“: България е една от страните, които предоставят много оптимално данъчно облагане, подчертава той. Негов приятел от Италия има регистрирана фирма само в нашата страна, защото може да плаща по-малко данъци. Като български гражданин Радж Деликсъщо може да участва в различни бизнеси на територията на целия ЕС.

заглавна снимка от ляво на дясно: Радж Делик, адв. Катерина Гушкова и адв. Николай Василев

жилищата

Цените на жилищата и наемите скочиха заради пандемията

Пандемията е довела до поскъпване на жилищата и наемите в страните от Еврозоната, включително и в България. Страната ни е […]

Прочети още
05.07.2021

Над 60% от българите, които ще почиват у нас, плащат ваканцията си с кредит

78% от българите вече са резервирали или планират почивката си за лято 2021 като 84% от тях възнамеряват да почиват […]

Прочети още