Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

6 проекта, с които ще запомним архитект Рикардо Бофил (1939-2022)

архитект

Архитектурният свят се сбогува с още едно от значимите си имена – испанският архитект Рикардо Бофил. Новината потвърдиха от Ricardo Boffill Taller die Arquitectira (RBTA) – архитектурното студио, което каталунецът основава през 1963 г.

Кой беше Рикардо Бофил?

Роден през 1939 г. в Барселона, Рикардо Бофил ръководи едно от най-забележителните архитектурни студия в света от основаването му до последния си миг. Силно критичен сам към себе си и често критикуван от съвременниците си, от самото начало на кариерата си Бофил категорично заявява присъствието си в архитектурата като явление. Известен със своя радикален подход, проектите му са своеобразен отклик на собственото му разбиране за справяне с проблемите на градското планиране на политическо и социално ниво.

Творческият му път включва повече от хиляда проекта в четиридесет страни по света. А централна роля в проектите му заема употребата на цветовете, които изграждат неговата колоритна и характерна естетика.

С употребата на живи цветове и смели геометрии, арх. Бофил ще запомним като един от най-представителните постмодерни архитекти в Европа. Архитект, който не се страхуваше да играе с познатите класически форми, интегрирайки ги в нови експериментални мащаби.

архитект

„Преди да започна да се занимавам с архитектура, винаги съм разглеждал категоризацията като пречка за познанието. Разбиването на знанията в различни дисциплини и художествени сфери е полезно за целите на специализацията, но светът не е разделен по този начин. За да се разбере обществото и дори изкуството, трябва да се прекъсне границата на дисциплината, да се прекъсне схемата на категорията. Архитектурата беше дисциплина, много затворена в собствената си логика. Исках да я отворя и да сблъскам проектите си с тези алтернативни подходи“.

Наследството на Рикардо Бофил

La Muralla Roja

Още с един от първите си проекти – Muralla Roja в Аликанте, архитект Бофил дава своята заявка, че ще създава, а няма да следва тенденции. Проектът се появява като своеобразна демонстрация на цветовите възможности на екстериора и открито поставя под въпрос клишето на средиземноморското бяло, с което се характеризират фасадите в района.

архитект

Xanadú

Построена през 1971 г., жилищната сграда Хanadú е един от първите и ярки пример за геометричната архитектура на Бофил. Освен това тя е и един от прототипите на RBTA за прилагане на концепцията им за изграждането на градове-градини.

Walden 7

Построен през 1975 г., апартаментите „Walden 7“ представя ранните амбиции на архитекта за справяне с основните проблеми на съвременния градски живот. Сградата се оформя като група от четиринадесет единици, събрани около пет градински двора. Мрежа от балкони и мостове създава сложна пространствена дълбочина и разнообразие от преживявания.

архитект

Les arcades du lac

Първият голям проект на RBTA във Франция. Той е част от политиката Villes Nouvelles, която френското правителство предприема в началото на 80-те години на миналия век за покрайнините на Париж: изграждане на цели градове, създадени от нулата, за да облекчат пренаселването в центъра на града и насърчаване на подреден растеж, като се избягва, доколкото е възможно, създаването на обикновени предградия.

Като отправната точка в проекта архитектът определя установяването на връзка между технологиите и архитектурната история – тенденция, която по-късно е възприета и от движението на архитектурния постмодернизъм.

La Fabrica, Барселона

Построена малко след Първата Световна война, Фабриката за цимент е с площ от 3100 квадратни метра. Разположено в покрайнините на Барселона, предприятието работи сравнително кратко време. А след като е затворено, се превръща в пустеещ имот до момента, когато Бофил не я открива.

Така през 2017 г. се „ражда“ La Fabricа – тотално преобразеният във впечатляващ дом и офис зона комплекс, осигуряващ красива и разнообразна серия от пространства – студио, галерия, градина и дом, погълнати от богата растителност.

Политехническият университет Мохамед VI, Мароко

Архитект Бофил проектира кампуса за университета през 2016 г. Силно повлиян от наследството на арабско-средиземноморските корени на Каталуния, неговите сгради, със своите масивни и струпани обеми, често напомнят за традиционната касба – крепост с високи стени, без прозорци. Именно този подход архитектът развива най-изразено тук под влиянието на градския дизайн и архитектурния стил на мароканските градове и тяхната богата архитектурна традиция.

Генералният план следва рационална геометрична линия, дефинирана от тесни улици и площади около централна ос. Стратегията на архитекта цели да насърчи и укрепи чувството за общност на студенти и преподаватели.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
06.01.2018

Архитект превърна циментова фабрика в свой дом

Когато Рикардо Бофил попада на порутена фабрика за цимент през 1973 г., той веднага вижда цял свят от възможности. Така […]

Прочети още
29.05.2021

Пауло Мендес да Роша: Идеалният проект не съществува…

Един от най-изявените модернисти в световната архитектура Пауло Мендес да Роша почина на 23 май 2021 на 92 години. Носител […]

Прочети още