6 древни жилища възстановени за 21-ви век


От самото начало хората развивали архитектурата според нуждите си. Закрила и защита от атмосферни влияния и други опасности са били най-основните причини, поради които сме започнали да строим подслони. След време са появили и други важни аспекти като прозорци, комфорт и външен вид. Градът също е станал част от дома. Интериореният и външния дизайн е станал все по-значим.

Каква би била следващата стъпка в дизайна на дома? Тези графични дизайнери са си задали същия въпрос и съответно са създали виртуални проекти, как биха изглеждали шест древни архитектурни обекти с технологии и тенденции в дизайна от 21-ви век.

1. Торфени къщи, Исландия

Исландските торфени къщи се състоят от каменна основа с дървена конструкция, която е напълнена с блокове торф (растителен материал в почвата). Открито е само около предната врата. Входът води към голяма стая с огнище по средата. Реновираната торфена къща се заиграва със скрития външвен вид на традиционните къщи. Тя е със стоманена рамка, която изглежда на половин естествено и на половин извънземно. Панели с торф и дървесина се сливат със стъклени прозорци и като резултат виждаме една могила от трева, дърво и отразени облаци! В по-финен детайл, дървените дъски са пренаредени под декоративни ъгли.

2. Къщи на Инките, Перу

Архитектурата на Инките е позната като прецизна и сложна при употребата на каменни блокове. По-скромните къщи често са били построени от обикновени камъни или тухли от кирпич. Покривите са били правени от слама с наклон върху дървена конструкция. Селището, което е възстановено има изключително вълнуваща гледка. „Искахме да разширим странното разположение на мястото и да създадем простор. Проектирахме блокове от черен бетон и стъкло във форма на призма, които изникват от покривите. Най-важният детайл на дизайна е “безкраен” плувен басейн, който е окачен към горната площ и създава несравнима гледка към планината.“, разказват дизайнерите.

3. Антична римска вила, Италия

Архитектурата на античните римски вили е била много разнообразна. Най-често вилите са имали входна врата по средата на фасадата, от която тръгва коридор водещ към централния двор. Там е било и сърцето на живота в римския дом. Затварящи се врати са били окачени от колоните, за да отделят двора от околните стаи. „Как да удължим заграден двор? Прокопахме на долу, за да създадем цял нов етаж. До остров с джакузи и тревна площ се стига по стъклен мост, през който минава естествената светлина към новите стаи за гости и двора на долния етаж. Соларни тухли захранват къщата, а парникът на покрива снабдява жителите с домашни плодове и зеленчуци.“, споделят дизайнерите.

4. Дворец Съ Хъюан, Китай

Дворецът в Пекин, Китай съществува през периода на западната династия Джоу (1045-770 г. пр. н.е.) Типичното жилище е симетрично и се състои от четири сгради около квадратен двор. Къщите са били построени спрямо строги правила относно височина, дизайн, цвят и декориране според статута на собственика. „Нашата реновирана версия на дворецът Съ Хъюан ни показва козметични промени. Нови колони и фасади създават прецизна, но кинетична атмосфера. Прекрасните оригинални покриви са допълнени със соларни панели и дворът има нови тревни площи за медитация и игра.“

5. Къщите на Таос Пуебло, САЩ

Традиционните къщи на пуебло индианците са били построени от кирпичени тухли или варовикови блокове. Имали са до пет етажа, като по-широките долни етажи постепенно се стесняват към по-горните, създавайка форма на пирамида. Стените са били много дебели и къщите за били обитавани от няколко семейства, така, че е нямало много свободно място. „Нашите архитекти създадоха повече пространство за живеене и същевременно запазиха социалната атмосфера на селището. Нови полу-отворени тераси показват епични гледки към полетата на американския югозапад, а фасадите са покрити с фотоволтаични стъклени панели, за да може къщите да се захранват с възобновяема енергия.“, пишат от студиото.

6. Кирпичени къщи, Египет

Преди три хиляди години, повечето египтяни са обитавали къщи построени с тухли от кал.  Причината е, че е имало е много малко дървен материал в древния Египет и когато река Нила редовно ги е наводнявала е било по-практнично да се направят тухли от съответната кал смесена със слама. Цели семейства са обитавали една стая, но когато е било най-горещо са спали на открито върху покрива. Оригиналните прозорци са тесни, за да поддържат хладна вътрешна температура. „Нашата актуализация съдържа удължения във формата на призма от варовик, вариант който също е идеален, за да блокира външната жега. Нашите архитекти създадоха зрителен контраст след като поставиха футуристични форми върху древни руини за модерен, динамичен вид.“

Източници: boredpanda.com, www.budgetdirect.com.au