Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

6 големи марки, които приемат плащания в криптовалута и защо?

криптовалута
Все повече търговци избират да приемат криптовалута като алтернативни форми на плащане, за да получат конкурентно предимство пред своите конкуренти.

Въпреки че все още не се използва като общ начин на плащане, криптовалутата започва да се възприема от много компании по света като разплащателно средство. Подобно на начина, по който лесно сме свикнали с безкасовите транзакции с кредитни карти, както и с плащанията със смартфони и смарт часовници, криптовалутите скоро ще бъдат друг удобен начин за разплащания на сметки от страна на потребителите, пишат от Binance. А някои от най-големите корпорации, включително Microsoft, PayPal и Starbucks, вече го направиха, за да се възползват от предимствата им. Остава въпросът – защо?

Защо фирмите приемат биткойн и други криптовалути?

1. По-евтино

Приелите крипто разплащания бизнеси избягват допълнителни разходи, част от традиционните платежни системи. Тези разходи, включително административните и оперативни такива, могат да бъдат намалени чрез използване на блокчейн технологии, които не включват трети страни. Например, за разлика от фиатните валути, криптовалутата не е обвързана с никоя страна на произход и следователно няма ненужни такси за валута, нито такси за обработка. Това позволява на собствениците на фирми да се радват на по-голям марж на печалба и да предлагат на клиентите най-добрата стойност за парите си, независимо къде се намират.

2. По-бързо

Напредъкът в технологията за плащане позволява на търговците и потребителите да се свързват незабавно по целия свят. Благодарение на решенията за трансгранично плащане, предоставени от услугите за крипто плащане, бизнесите могат да разширят обхвата си по целия свят, когато приемат биткойн и други криптовалути. В сравнение с традиционните методи за трансфер, при които е необходимо повече време на посредниците за обработка на транзакции, крипто елиминира такива посредници и позволява на транзакциите да спестят част от това време.

3. По-безопасно

За разлика от банковите транзакции, крипто транзакциите са необратими. А това предпазва бизнеса от измами с връщане на плащания. Обикновено се изпълняват от централизирани институции с правомощия да обръщат транзакции. Сторнирането на плащания може да бъде злонамерено, когато клиентите поискат възстановяване на суми, след като са получили успешно своите стоки или услуги. За съжаление малките предприятия често са обект на измами при връщане на плащания. Докато доставчиците на крипто разплащателни услуги помагат за предотвратяване на измами при връщане на плащания, като защитават търговците и гарантират, че те не са поставени в неблагоприятно положение, когато правят бизнес.

криптовалута
снимки: freepik / източник: binance.com

4. Добавена стойност

Приемането на крипто плащания има допълнителната полза от утвърждаването на бизнеса като модерна, съвременна марка. Tesla, Samsung и други огромни корпорации се радваха на положителна публичност, когато направиха вълна от новини, че са по-отворени към крипто. Установяването на бизнеса като крипто-приятелски позиционира компаниите като модерни, мислещо напред предприятия. Освен това, тъй като светът се фокусира все повече към приемане на криптовалута, това позволява на компанията да бъде сигурна в бизнеса си и да подобри изживяването на своите клиенти при плащане. Това означава още, че на напредничавите компании, приели да работят с криптовалути, няма да им се налага тепърва да се тадаптират към новото нормално.

5. По-добра свързаност

С нарастването на онлайн пазаруването и мобилните плащания, интегрирането на крипто ще помогне на бизнеса и клиентите да се свързват по-добре. Предоставянето на допълнителна опция за транзакции предлага на клиентите по-голяма гъвкавост при плащане. И гарантира, че търговецът няма загуби потенциални продажби с тесен набор от опции за плащане. Купувачите могат и лесно да сканират и плащат чрез QR кода на дадения магазин. А това осигурява допълнително изживяване за клиентите – основен конкурентен принцип в онлайн търговията днес.

6. Бъдещето на платежните системи

Тъй като марки като Paypal, Overstock, Twitch и Amazon възприемат крипто като алтернативен метод на плащане, е възможно други компании да трябва да направят същото. Разбира се, ако искат да са конкурентноспособни в този дигитален век. Докато бъдещето на хартиената валута остава несигурно, тъй като все повече големи компании приемат криптоплащания, криптовалутите са готови да водят новата ера на плащанията.


И така… докато светът тепърва започва да се настройва за биткойни и криптовалути, ето 6 от най-големите корпорации, които отдавна приеха вуртуалните пари като разплащателно средство за бизнесите си:

Overstock

Компанията за електронна търговия е може би един от най-ранните потребители на крипто и стана първият голям търговец на дребно, който приема биткойн като форма на плащане още през януари 2014 г.

PayPal

Няколко месеца по-късно, през септември 2014 г., PayPal също даде заявка като крипто играч на пазара, когато започна да позволява транзакции с биткойни с компании, фокусирани върху крипто.

Microsoft

Подобно на Overstock и PayPal, Microsoft също започна да приема криптовалута като разплащателно средство за приложения, игри и други продукти и услуги в магазините на Xbox и Windows през 2014 г.

AT&T

През 2019 г. AT&T стана първият голям мобилен оператор, който започна да приема плащания с криптовалута.

Starbucks

От 2020 г. веригата Starbucks също приема биткойни в приложението си. Клиентите могат да презаредят своите карти Starbucks с биткойн и други криптовалути, за да разширят възможностите за плащане.

Travala

Основан през 2017 г., базираният на блокчейн сайт за пътуване също приема крипто. Виртуалните пари са допълнение към стандартните опции за кредитна и дебитна карта. Клиентите могат да използват криптовалута, за да плащат за хотелски резервации, полети, туристически обиколки и събития.

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!

имоти 14.01.2022

Доклад: Криптовалутите и дистанционната работа движат пазара на луксозни имоти през 2022

Работата от разстояние и притокът на богатство, създаден от криптовалутите, ще поддържат пазара на луксозни имоти. Това сочи доклад за […]

Прочети още
метавселена 31.01.2022

Пазарът на недвижими имоти в метавселена процъфтява. Но защо да инвестираш реално в нещо виртуално?

Факт е, че пазарът на недвижими имоти в международен план се покачва до небето. Друг факт обаче е, че световната […]

Прочети още