Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

6 от най-невероятните обществени басейни в Европа

Невероятни примери за басейни има много. Те са навсякъде по света и кой от кой е с по-впечатлителни характеристики. Но ако у нас достъпът до „впечатляващ“ басейн се измерва предимно с представата за посещение на някой луксозен СПА комплекс, то в други точки на Европа не е така. Там си имат и обществени басейни, които по нищо не остъпват на луксозните им курорти, напротив. И преди да се усъмните в думите ни, бързаме да ги потвърдим с факти и по-точно – с 6 от най-невероятните обществени басейни в Европа, в които определено си заслужава човек да се потопи. 🙂

снимка: Shutterstock
Тинсайд – Плимут, Великобритания

Този арт деко скъпоценен камък от 1935 г. има формата на полукръг, която създава илюзията, че виси над плажа в Плимут. Някога гореща точка за конкурси за красота, в периода 1992 – 2005 г. басейнът е затворен поради лошото си състояние. За щастие на местните, както и на туристите обаче, с основен ремонт на стойност от над 5 милиона долара през 2005 г. отново отваря врати за обществеността. Днес той е любимо място за бягство от ежедневието и повече от достъпно като цена. Посещението на този басейн за ден ще ви струва само 5 паунда.

Снимка: www.pikist.com

Бадешиф – Виена, Австрия

Съвсем не е изненада, че името на този басейн се превежда като „кораб за плуване“ (Badeschiff). Защото той е точно това: дълъг около 64 метра шлеп с вграден басейн с дължина 30 м, плаващ по Дунава насред Виена.

Отворен до 22:00 часа Бадешиф е едновременно открит плувен басейн с обществен достъп, но и място за събития – с нощен клуб и ресторант, които се превръщат в притегателна точка за виенчани след като след слънцето залезе.

снимка: Markus Nass, източник arena.berlin
Снимка: Markus Nass / www.markusnass.de; източник arena.berlin

„Жозефин Бакер“ – Париж, Франция

Да плуваш по Сена, но в басейн! Този плаващ воден център от стомана и стъкло включва 25-метров басейн, изграден под подвижен покрив, с хидромасажни вани, кабини за солариум и дори парна баня. Релакс на макс!

снимка: Piscine Joséphine Baker, Facebook
снимка: Piscine Joséphine Baker, Facebook

Бани Гелерт – Будапеща, Унгария

Будапеща определено е известна с историческите си горещи извори и… паметните си СПА партита! А този огромен комплекс с осем минерални бани, външен басейн и сауни е „черешката на тортата“.

Подобната на замък, структура е построена в стил Арт Нуво през 1918 г. и включва витражи, мозайки и древни статуи. И да, това е обществен басейн, който можете и вие да посетите, ако планирате екскурзия до унгарската столица.

снимки: Szt. Gellért Gyógyfürdő, Facebook
снимки: Szt. Gellért Gyógyfürdő, Facebook
снимки: Szt. Gellért Gyógyfürdő, Facebook

Каструп Собад – Копенхаген, Дания

Това е нагледното доказателство, че хубавите неща в живота могат да бъдат и безплатни! По-малко басейн и повече място за преживявания, тази подобна на раковина дървена конструкция в Балтийско море (проектирана от White Arkitekter) се издига на няколко метра над водата, извива се в кръг, който постепенно се издига нагоре, за да завърши с 5-метровата платформа за гмуркане.

Тази архитектурна перла е едно наистина вълшебно място, което предлага добри възможности за наслада от плуването, а не само красива гледка към остров Солтхолм и Швеция.

През нощта прожекторите, вградени в дървената палуба, създават красив индиректен светлинен ефект, който буквално „омагьосва“ мястото.

снимка: White Arkitekter
снимка: © Thomas Høyrup Christensen, източник: visitcopenhagen.com
снимка: White Arkitekter

Приливните басейни на Leça da Palmeira – Порто, Португалия

Ако планирате първа екскурзия до Португалия, то задължително трябва да посетите и Порто, не се ограничавайте само с Лисабон. Още повече, че именно в Порто са известните приливни басейни на Leça da Palmeira – плувна зона, част от плажа Leça da Palmeira.

Този драматичен комплекс от приливни басейни е „вграден“ в скалистото крайбрежие на града от известния португалски архитект Алваро Сиза Виейра през 1966 г. Двата басейна с морска вода са предназначени да служат като спокоен отдих от обикновено опасните води на Leça da Palmeira.

От 2006 година басейните са обявени за национален паметник.

снимки: leca-palmeira.com

снимки: leca-palmeira.com

Обществените басейни могат да разкрият повече за едно място, отколкото можем да осъзнаем, не мислите ли?! 🙂

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
16.07.2021

Най-дълбокият плувен басейн в света отвори врати в „Градът на златото“

Познат като „Градът на златото“, благодарение на зашеметяващата си еволюция от малко рибно селце до блестящ мегаполис само за 50 […]

Прочети още
басейн 15.05.2021

Басейн в небето: прозрачният Sky Pool виси на 35 м над земята

Дългоочакваният Sky Pool – първият по рода си прозрачен басейн, издигнат в небето, ще бъде официално открит на 19 май […]

Прочети още