6 растения, които виреят на открито през есента


Опитните градинари знаят, че краят на лятото не е страшен. Има голямо разнообразие от растения, които може да се гледат в градинката по време на по-хладните месеци преди снега. Можете да ги поставите в саксия или в сандъчета на прозореца. А ето и няколко добри примера от нас.

Астра

За инзненадващ цветен акцент по време на есенните месеци, погледнете към астрата, известна още като богородичка. Вида “Bluebird” цъфти до края на сезона. Прекрасният ясно син цвят на тези цветя прави благоприятен контраст с обикновените есенни цветове – винено, червенокафяво и лилаво. Астрите обичат да растат на пълно слънце и в добре дренирани почви. Не бива корените да седят дълго време във водата. Използвайте тези цветя в ландшафтен дизайн според ръста им: те могат да стигат до метър и половина височина.

Хризантеми

Това е едно растение, което ни е много добре познато. Хризантемите се появяват в края на лятото. Когато разсадниците започнат да изкарват хризантемите знаем, че най-големите жеги са минали и скоро ще пристигне зимния студ. Хората са свикнали да виждат един и същи сорт, чийто латинско име е Chrys&nthemum morifolium, но има много различни и забавни разновидности на това цвете. От дребноцветни до едроцветни видове, които понякога приличат на далии, големият избор означава, че сигурно ще намерите един който да ви очарова. Видове както “ReZl ChZrmer” и най-разпространената градинска хризантема обикновено може да се купува през късното лято и през цялата есен. Имайте предвид обаче, че ако желаете да гледате видове хризантеми както “Red CZrousel” в многогодишната ви градина, ще трябва да ги засадите през пролетта. Повечето разсадници с разчитаемо онлайн присъствие ше има опцията за доставка.

Хойхера

Хойхера е любимото вечнозелено растение на градинарите, които харесват цветя в участъци с пълно засенчване (макар че добре расте и на открити слънчеви места). Хойхера радва с многоцветни стебла между низко растящо си листа и цъфти през целя сезон. Много добре се чувства на бордюри или в по-влажните места в градината. Сортът “Silver Gum Drop” има прекрасни сребристи листа, на които по-късно през сезона се появяват розови акценти. Листата и цветята са приятно допълнение към аранжировки с други цветя.

Перовския (Руски градниски чай)

Руски градински чай е още една опция за уникална цветна градина през есента. Този многогодишен вид Салвия има лилаво-сини цветя и деликатни листа със сребрист налеп. Расте на открити слънчеви места и цъфти от лятото до края на есента. Руски градински чай е толератно растение, което може да расте на открито в градинката или в саксия. То е сухоустойчиво и корените му не понасят да седят дълго време във вода. Хубав избор е, ако желаете да привличате полезните пчели и пеперуди в двора ви.

Тлъстига (Sedum)

Tлъстигта е едно от най-устойчивите растения, и поради тази причина е идеално допълнение за всяка есенна градина. Те са много разнообразни, така че не бързайте да намерите сортовете, които най-много ви харесват. Малиновият цвят и огромните цветя на бида “ThunderheZd” са прекрасен избор. “Lime Zinger” също е известна опция за плътно земно покритие. Има ярко зелени листа с ярко червени краища. Тези растения са изключително приспособими. Може да се гледат като стелещо се растение, или като допълнителна саксия с други цветя. Цъфтят дълго време и след време може да се разделят и да се засаждат на повече места в градината. Тлъстигата се гледа много лесно. Отглеждат се най-добре на пълно слънчево откритие и с минимално поливане, понеже са изключително сухостойчиви.

Теменуга (Виола)

Теменужките са основни растения за хладното време. Често са бъркани между разновиднотите им, но те от вида Виола и имат мънички цветя с размера на една монетка. Има стотици видове, но пробвайте “Northern Lights”, ако търсите наситена ярка цветова палитра. Ярката жълта средна точка се превръща в плътно тъмно лилаво. Малките цветя добавят хубав аромат, както и изненадваща носталгия към градината. Добре е да се постави на полуслънце и да се полива редовно, независимо дали се държи в саксия или се засажда в градинката.

Вижте още:

Идеи за тучна пролетна градина на балкона

30+ хитри идеи за двора и градината